Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Kan jag bo kvar i huset efter separation?

Hus vid separation. Huset värde 5 Mkr. Lån 24 000. Jag vill bo kvar för vår dotters trygghet. Han vill ha 1 miljon plus att jag tar över lånet. Har ett arv på 500 000 att ge honom. Hur ska jag göra för att kunna bo kvar. Klarar absolut kostnader att bo kvar själv. Men banken tycker jag har för låg lön efter deras höga beräkningar.

Rådgivarens svar

2022-05-16

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Bodelning vid separation

Vid en separation görs vanligen en bodelning av de tillgångar man ägt under tiden man levt tillsammans. Bodelningen ser lite olika ut beroende på om man varit gifta eller sambor. Det framgår inte av din fråga om ni har varit gifta eller inte. Jag kommer därför att gå igenom vad som gäller i båda fallen.

När ett samboförhållande upphör

Om samboförhållandet upphör kan någon av samborna begära bodelning enligt 8 § sambolagen. I bodelningen delas all samboegendom lika mellan samborna efter avdrag för skulder (se 13 och 14 §§ sambolagen). Samboegendomen utgörs av gemensam bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk enligt 3 § sambolagen. Med bohag menas typiskt sett möbler, hushållsmaskiner, elektronik, köksutrustning och liknande i hushållet. . 

Dessa regler gäller om man inte har avtalat något annat i ett samboavtal.

Vid skilsmässa

När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning. I bodelningen ska all egendom som inte är enskild egendom ingå, se 7 kap 1 & 2 §§ Äktenskapsbalken (ÄktB). Enskild egendom är sådant som en make fått i gåva eller genom arv med villkor att egendomen ska vara mottagarens enskilda eller egendom som är enskild enligt äktenskapsförord. 

Dessa regler gäller under förutsättning att man inte har bestämt någonting annat i ett äktenskapsförord.

I en bodelning vid skilsmässa ingår alltså mer egendom än vid en bodelning mellan sambor. Här kan du läsa mer om bodelning mellan gifta och sambor.

Bodelningsavtal

Ett bodelningsavtal är ett avtal som upprättas för att bevisa att en bodelning skett och hur egendomen fördelats. Bodelningsavtalet ska signeras av båda parter. Genom att skriva under avtalet godkänner man fördelningen och det krävs därför att båda skriver under avtalet för att det ska bli giltigt.

Övertagande av bostad

Om man inte är överens om vem som ska bo kvar i den gemensamma bostaden finns rätt att i vissa fall överta bostaden. Vid äktenskapsskillnad har den make som bäst behöver bostaden rätt att bo kvar mot att man kompenserar den andra maken för värdet, om det i övrigt kan anses skäligt (11 kap. 8 § ÄktB). Om man varit sambor kan den ena sambon få överta bostaden om det finns särskilda skäl för det (22 § sambolagen).

Rekommendation

Jag rekommenderar dig att kontakta en jurist här på Familjens Jurist som kan hjälpa dig med rådgivning utifrån din situation så att ni kan hitta den bästa lösningen för dig.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.