Hej. Det är så att jag varit sambo med en man i 9 år. Jag planerade att lämna honom och skaffade därför en hyresrätt i smyg men ångrade mig sedan och vi ska flytta dit tillsammans. Jag skaffade detta kontrakt den 1 december, folkbokförde mig där den 15 december och min sambo kommer folkbokföra sig där och flytta in den 1 januari. Har jag då rätt att slänga ut han eftersom bara jag står på kontraktet samt att jag bodde där några dagar innan han?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation där sambolagen är tillämplig.
Allmänt om bodelning mellan sambor
Vid samboförhållanden gäller sambolagens regler om bodelning så länge inte samborna själva avtalat om något annat genom ett så kallat samboavtal (se 9 §). Det är endast samboegendom som ingår i en eventuell bodelning mellan samborna om förhållandet upplöses och någon begär bodelning (se 8 §). Samboförhållandet anses upphöra när samborna flyttar isär (se 2 §). Med samboegendom menas sambors gemensamma bostad och bohag, om egendomen har förvärvats för gemensam användning (se 3 §). All samboegendom ska läggas samman för att sedan delas lika mellan samborna, därefter görs en lottläggning där samborna bestämmer hur tillgångarna ska fördelas mellan dem (se 16 §).
Räknas den nya lägenheten som samboegendom?
En bostad ska alltså anses gemensam om den införskaffades med syfte att samborna ska bo tillsammans i den. Om bostaden införskaffades i nära anslutning till att samlevnaden inleddes kan det ibland anses ha skett för att bostaden skulle användas gemensamt. Dock finns det en presumtion att egendom som förvärvats före samlevnaden inte är samboegendom medan sådan som förvärvas under samlevnaden är att anse som samboegendom.
Vem har rätt till hyresrätten?
Om bostaden anses som samboegendom ska den som anses som bäst behövande med hänsyn till omständigheterna ha rätt att ta över bostaden (se 16 § st. 2). Detta gäller oavsett vem som står på kontraktet för hyresrätten. Om samborna har gemensamma barn som endast ska bo hos den ena föräldern är det oftast hen som får överta bostaden.
Om bostaden inte anses som samboegendom är huvudregeln att bostaden ska tilldelas den sambo som äger bostaden eller står på kontraktet. Undantagsvis kan den andra sambon ändå ha rätt att ta över bostaden (se 22 §). Då utgår man också från vem som anses bäst behövande och gör en skälighetsbedömning. För att undantagsregeln ska vara tillämplig krävs det dessutom att bostaden är en bostadsrätt eller hyresrätt.
Din situation
Utifrån din fråga fattar jag det som att du vill göra slut med din nuvarande sambo och själv bo kvar i lägenheten. Hyresrätten som ni bor kommer antagligen anses som samboegendom då du skaffade den under tiden ni var sambos, även om det kan ses som att samboförhållandet upplöstes under tiden då du bodde ensam i lägenheten, om det inte är så att du kan bevisa syftet vid införskaffandet av hyresrätten. Även om lägenheten inte ses som samboegendom kan det fortfarande finnas en möjlighet att överta bostaden för den bäst behövande. Är det så att ingen anses som bättre behövande än den andra, men hänsyn till barn i hushållet eller liknande, är dock huvudregeln att varje part ska behålla sin egendom.
Sammanfattning och rådgivning
Enligt sambolagen ska allt som införskaffats för gemensam användning delas lika mellan samborna vid en bodelning. Skulle din sambo då vilja göra en bodelning kan han begära det enligt sambolagen och där finns en möjlighet att överta lägenheten som man bott i tillsammans, oavsett vem som står på kontraktet. Du har alltså rätt att be honom flytta där ifrån men det finns en chans att han ändå kan ha rätt att överta bostaden.
Vill du ha vidare juridisk rådgivning råder jag dig att kontakta Familjens Jurist. De har jurister med stor erfarenhet av familjerätt och bodelningar. Familjens Jurist erbjuder allmän rådgivning .
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Om du har några ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.