Hej!
Jag separerades med min ex man för ca 2 år sedan. Vi gjorde aldrig en bodelning då, dock stod halva lägenheten på mig som jag skrev över på hans bror så han skulle kunna ta över min del i bolånet.
Till min förvåning står jag fortfarande på halva lånet till lägenheten och den står 100% på min ex mans bror.
Inledning
Hej och stort tack för att du har vänt dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Jag kommer inledningsvis att redogöra för de två vanliga bolåneformerna för att därefter undersöka om det finns ett rättsligt sätt att ta sig ur ett bolån. Slutligen kommer jag att ge dig rekommendation på hur du kan eller bör gå vidare i din situation.
Låneformer
Det finns olika låneformer som banken tillämpar för att bevilja lån till två personer.
En form är att man sätter en person som låntagare och den andra personen som borgensman. Borgensmannen ingår låneavtalet såsom egen skuld, vilket innebär att borgensmannen också kan krävas på hela det lånade beloppet. Negativt för banken här är att man inledningsvis måste kräva huvudlåntagaren på beloppet för att sedan, först när huvudlåntagaren visar sig vara insolvent, kunna kräva ut beloppet av borgensmannen.
En annan låneavtalsform som används mer av bankerna är den om medlåntagare. Denna form innebär att en person sätts som huvudlåntagare och den andre som medlåntagare. Här får båda personerna samma rättigheter och skyldigheter. Resultatet av detta blir att banken kan vända sig till vem som helst av personerna för att kräva in skulden, oavsett om den andre låntagaren kan betala eller inte. Banken kan alltså snabbare kräva in beloppet från någon av parterna, de behöver inte följa någon ordning.
Kan en medlåntagare frångå avtalet?
Den svenska rättens syn på avtal är att parterna fritt kan ingå avtal med valfritt innehåll men med några få undantag. Avtalen får inte innebära att en part ska begå en olaglig handling. Utöver detta finns det inom vissa rättsområden formkrav som måste uppfyllas för att avalet ska anses giltigt.
Detta innebär att det inte finns några lagar som reglerar låntagares rättigheter/skyldigheter. Resultatet blir att man är bunden av avtalet till banken och om inte avtalet säger något annat. I de allra vanligaste avtalen man ingår med en bank finns det ingen möjlighet att frångå avtalet om inte banken godkänner detta.
Slutsats och rekommendation
Som tidigare nämnt finns det två olika låneformer, då jag inte är insatt vet jag inte vilken låneform det är ni har träffat avtal med banken om. Tyvärr brukar det inte spela någon roll för möjligheterna att frångå avtalet. Och eftersom avtalslagen bygger på principen om avtalsfrihet finns det inte heller några regler som möjliggör att en av parterna i ett avtal frångår avtalet. Den möjlighet du har är att kontakta banken och försöka se hur de ställer sig till justera vilka parter banknen har bolåneavtalet med. Det kan finnas en möjlighet att de gärna har bostadsrättsinnehavaren som avtalspart, men det kan också finnas en risk att de inte vill byta avtalspart.
Jag rekommenderar dig att i första hand vända dig till banken för att undersöka din möjlighet att frångå avtalet. Är banken inte medgörlig finns det tyvärr ingen juridik som öppnar upp möjligheten att frångå avtalet.
I framtiden kan jag också rekommendera att kontakta en av Familjens Jurists skickliga jurister för framtida juridiska situationer. Familjens Jurist har en tjänst som kallas för Livsbesiktning där de undersöker din livssituation och vilka juridiska risker som finns.
Jag hoppas att du känner att du har fått ett svar på din fråga, har du ytterligare frågor är du varmt välkommen att ställa dom till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.