Hej, jag och min fru har varit gifta sedan 6år tillbaka och i dagsläget verkar det som att en skilsmässa är oundviklig. Det finns många frågor som snurra i huvudet på mig, men för stunden har jag en konkret fråga gällande vår gemensamma ekonomi. Min fru överförde en summa på 1,1milj kronor som motsvarar hälften av vårt gemensamma sparande till ett eget konto utan min vetskap. Jag är fullt medveten om att gifta par delar jämt på det mesta vid en fråga om skilsmässa, men vi är alltså ännu inte skilda. Min fråga är: Har hon begått något brott? Kan jag isåfall gå vidare med att anmäla/stämma henne? Kontot som hon överfört pengarna till har jag inga befogenheter över, så på ett sätt känns det som att jag blivit "bestulen" på en stor summa pengar utan något gemensamt beslut. Vi vet dessutom båda två att 3/4 av vårt sparande kommer från mig. Av den anledningen så skulle jag helst vilja få henne att skriva under ett äktenskapsförord där hon inte får giftorätt, men vet inte hur jag praktiskt ska gå till väga. Tacksam för all vägledning och råd jag kan få.
Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. Svaret på din fråga regleras i Äktenskapsbalken (ÄktB).
Äganderätt bankkonto
Utgångspunkten när man har ett gemensamt konto är att båda får göra uttag från kontot, så länge det inte avtalas att man ska disponera kontot gemensam, dvs. att uttag bara får göras tillsammans. Att ha rätt att disponera pengarna på kontot är dock inte samma sak som att äga pengarna på kontot, men enligt 1 § 2:a meningen i lagen om samäganderätt är utgångspunkten att man äger hälften var av egendomen.
Giftorättsgods
Vid en skilsmässa ska makarnas egendom fördelas mellan makarna genom en bodelning. I bodelning ska makarnas giftorättsgods ingå. En makes egendom är giftorättsgods, i den mån det inte är enskild egendom genom till exempel ett äktenskapsförord. Således är alltså alla makarnas bankkonton också giftorättsgods och ska ingå i en eventuell bodelning. Att endast en av makarna står på kontot och är den som har tillgång till kontot ändrar inte det faktum att pengarna på kontot fortfarande ska vara giftorättsgods. Giftorättsgodset fördelas sedan lika mellan makarna, enligt 11 kap 3 § ÄktB.
Make ger bort giftorättsgods innan skilsmässa
Om det är så att en make, utan den andra makens samtycke, inom tre år innan talan om äktenskapsskillnad väcktes, i inte obetydlig omfattning genom gåva minskar sitt giftorättsgods ska den andra makens andel vid bodelning beräknas som om gåvans värde hade ingått i den förstnämnda makens giftorättsgods, enligt 11 kap 4 § ÄktB.
Skriva ett äktenskapsförord
Enligt 7 kap 3 § ÄktB kan makar genom ett äktenskapsförord bestämma att egendom som tillhör eller tillfaller någon av dem ska vara hans eller hennes enskilda egendom. För att ett äktenskapsförord ska bli giltigt krävs att det upprättas skriftlige, dateras och undertecknas av makarna. Äktenskapsförordet ska också registreras hos Skatteverket för att gälla. Genom att göra egendom till enskild kommer den egendomen inte ingå i bodelningen vid en skilsmässa. Det är endast egendom som en make äger ensam som kan göras till dennes enskilda egendom.
Din situation
För att svara på din fråga, nej din fru har inte begått något brott då ni båda verkar disponera över det gemensamma kontot där ni har sparpengarna och hon därför har rätt att föra över pengarna som hon vill. När det kommer till att du känner dig bestulen på pengarna är det så att även om du under äktenskapet inte har tillgång till hennes konto så kommer detta konto ingå i bodelningen vid en skilsmässa (om inget äktenskapsförord säger annat).
Det som skulle kunna hända är att din fru gör sig av med pengarna innan bodelningen sker. Om det sker på ett sätt som beskrivs i 11 kap 4 § ÄktB så kan en sådan gåva/transaktion komma att ingå i bodelningen ändå.
Rekommendation
Det finns flera sätt att lösa denna situation på ett sätt som passar er bäst. Vill ni skriva ett äktenskapsförord för att göra viss egendom, alltså pengarna, till någon av makarnas enskilda egendom kan det göras. Båda makarna måste då vara överens såklart och det finns vissa formkrav som nämnt ovan.
En annan sak som du skulle kunna göra, om du vet att du vill ansöka om en äktenskapsskillnad, är att göra det så snart du har bestämt dig, för att redovisningsplikten ska börja gälla och ni båda måste redovisa på vilket sätt egendom har använts fram till att bodelningen görs.
Jättebra att du skriver till oss med din fråga! Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.