Hej. Jag och min sambo ska gå isär efter 15 är vi har gemensamma barn. Jag ägde vårt hus med en annan man först.. sedan tog min nuvarande sambo över halva lånen så vi äger hälften var.. Jag vill bo kvar för att det "mitt" innan och för att barnen ska ha sin trygghet kvar. Min sambo vill sälja för att få ut pengar. Kan han tvinga mig sälja eller har jag någon förtur i så fall?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga juristen med din fråga! Din fråga berör bodelning i samboförhållande samt samägande, vilket regleras av sambolagen och samäganderättslagen. Jag kommer inledningsvis förklara vad som gäller i allmänhet för att sedan redogöra för ditt fall och slutligen lämna en rekommendation.
Allmänt om bodelning i samboförhållanden
När ett samboförhållande upphör ska bodelning ske om någon av samborna begär det, 8 § sambolagen. I bodelningen ingår samboegendom, vilket utgörs av gemensam bostad och bohag som är förvärvad för gemensam användning, 3 § sambolagen. Vid en bodelning läggs samboegendomen samman och delas på hälften.
Allmänt om samägande av fastighet
Om två personer gemensamt äger en fastighet, antas de äga hälften var, 1 § samäganderättslagen. Utgångspunkten är att ägarna svarar för kostnader beträffande fastigheten utifrån ägarförhållandena, som alltså presumeras vara 50% var. Båda delägarnas samtycke krävs dels vid ändring av ägandeförhållandena samt vid förvaltning av fastigheten, exempelvis renoveringar, 2 § samäganderättslagen. Av 6 § samäganderättslagen framgår att var och en av ägarna har rätt att genom ansökan till domstol kräva att fastigheten läggs ut till försäljning. Fastigheten får dock inte tvångsförsäljas om den andre ägaren visar att det finns synnerliga skäl för anstånd.
Samäganderättslagen är dispositiv, vilket innebär att ni är fria att avtala om en annan fördelning än den som föreskrivs i lagen.
Ditt fall
Sambolagen är dispositiv. Det innebär att ni kan avtala om att du ska ta över bostaden. Det vanligaste är att personen som vill behålla bostaden köper ut den andre. Är det inte möjligt för er att komma överens äger ni huset gemensamt, vilket gör att samäganderättslagen är tillämplig. Enligt samäganderättslagen kan en ägare tvinga fram en försäljning på offentlig auktion, vilket innebär att fastigheten då läggs ut till försäljning på marknaden. Om din sambo ansöker om tvångsförsäljning har du alltså inte rätt till förtur. Det finns en möjlighet för dig att göra gällande att det föreligger synnerliga skäl, vilket leder till att fastigheten inte får tvångsförsäljas. Viktigt att tänka på är att det åligger dig att bevisa att synnerliga skäl föreligger. “Synnerliga” är ett högt ställt krav, vilket innebär att domstolen kommer göra en sträng bedömning av vad som kan utgöra synnerliga skäl. Exakt vad synnerliga skäl innebär är svårt att svara på, en bedömning görs utifrån det enskilda fallet. Lågkonjunktur har dock i vissa fall ansetts utgöra synnerliga skäl, eftersom domstolens bedömning var att det i princip skulle vara omöjligt att sälja fastigheten till ett rimligt pris. Värt att understryka är att en bedömning görs i just ert fall, vilket gör att lågkonjunkturens påverkan på priset på er fastighet kan bedömas annorlunda.
Rekommendation
Då både sambolagen och samäganderättslagen är dispositiva så rekommenderar jag er att försöka komma överens om en lösning. Du kan exempelvis argumentera för att du ska få köpa ut hans andel till ett billigare pris eftersom såväl tvångsförsäljning som mäklararvoden kommer innebära kostnader. Skulle din sambo ansöka om tvångsförsäljning skulle du kunna göra gällande att det föreligger synnerliga skäl för anstånd och åberopa lågkonjunkturen som grund. Vill dock poängtera att det är en bedömning som görs utifrån just ert fall och att det inte går att säga vad bedömningen blir.
Om du har fler frågor eller behöver vidare rådgivning hjälper vi på Familjens jurist dig gärna! Hoppas du har fått svar på din fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.