Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Kan tjänstepension ingå i bodelning?

Hej!
Jag är gift sedan 25 år tillbaka och går och funderar på vad som skulle hända om vi skiljer oss. Min man har en betydligt högre inkomst än jag och har via sitt arbete en bra tjänstepension sedan många år tillbaka. Det har blivit så att det lilla jag privatsparat till pension har använts till bl.a. husrenovering. Tanken har hela tiden varit att mina pensionspengar ska tillbaka på kontot men det har inte blivit av. Vi har alltid haft en helt delad ekonomi. Det jag undrar över är om man kan skriva äktenskapsförord som innebär att våra bådas tjänstepensioner + privat sparande ska delas vid eventuell skilsmässa? Till detta hör också att mannen har sin inkomst och tjänstepension i Danmark men vi är bosatta i Sverige sedan snart 30 år. Tacksam för råd angående äktenskapsförord samt om ett sådant gäller i båda länderna?

Rådgivarens svar

2018-07-31

Hej, tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse över vad som gäller. Aktuella bestämmelser finns i äktenskapsbalken, ÄktB och i förordningen om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap, adoption och förmyndarskap.

Bodelning vid äktenskapsskillnad

När makar skiljer sig ska en bodelning genomföras, se 9 kap. 1 § ÄktB. Vid bodelningen ska värdet av makarnas tillgångar delas lika. Egendomen kan rent praktiskt delas hur som helst så länge värdet delas lika. Det är viktigt att skilja på vilken egendom som är giftorättsgods och vilken som är enskild då det endast är giftorättsgodset som ska delas. Egendom kan bli enskild genom at det i samband med arv, gåva eller äktenskapsförord föreskrivs särskilt att egendomen ska vara enskild.

Tjänstepension

En annan typ av egendom som ska skiljas från giftorättsgodset är rättigheter som inte kan överlåtas eller som är av personlig art. Dessa ska som regel inte ingå i bodelningen, se 10 kap. 3 § ÄktB. Tjänstepensionens utformning avgör om den är av sådan art eller inte. Om tjänstepensionen ägs av arbetsgivaren ska den inte ingå i bodelningen då den anses oöverlåtbar. Enligt tjänsteavtalet kan pensionen vara utformad på ett sådant sätt att den ger din make rätt att förfoga över den och i så fall ska den ingå i bodelningen. Om pensionen ägs av din make och arbetsgivaren endast betalar på premierna så ingår pensionen som regel i bodelningen. I undantaget ingår inte rätt till pension på grund av privat pensionsförsäkring eller pension på grund av pensionsspararavtal enligt lagen om individuells pensionssparande ska ingå i bodelningen.

Äktenskapsförord

Äktenskapsförordet är makarnas egna tillvägagångssätt att påverka bodelningen genom att bestämma vilken egendom som ska vara giftorättsgods och vilken som ska vara enskild, se 7 kap. 3 § ÄktB. Det gäller inte för egendom som är den ena makens enskilda genom arv eller gåva med särskild föreskrift om att den ska vara enskild. Ett äktenskapsförord är giltigt och ska följas om de uppfyller kraven i 7 kap. 3 § ÄktB. Äktenskapsförord upprättas skriftligen och undertecknas av båda makarna. Det ska sedan registreras hos Skatteverket. Om det upprättas under pågående äktenskap så gäller det från och med den dag som det ges in till Skatteverket.

Äktenskapsförord internationellt

Om ett äktenskapsförord som är giltigt i Sverige också är giltigt i utlandet beror på vilket det andra landet är. Alla olika länder har egna regler beträffande godkännandet av utländska rättshandlingar. De nordiska länderna har träffat en internationell överenskommelse som underlättar äktenskapsförords godkännande och verkställande. Enligt 4 § i förordningen om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap, adoption och förmyndarskap ska äktenskapsförorden erkännas och verkställas i de övriga nordiska länderna om äktenskapsförorden uppfyller formkraven i det land som makarna bodde när det upprättades.

Sammanfattning och råd

Vid äktenskapsskillnad ska en bodelning göras, i vilken giftorättsgodset ska delas lika. Om tjänstepensionen ska ingå i bodelningen eller inte beror på hur den är utformad. Ni kan upprätta ett äktenskapsförord för att bestämma vilken egendom som ska vara enskild och vilken som ska vara giftorättsgods. Tjänstepensionen kan dock vara av sådan art att den inte ens enligt ett äktenskapsförord ska ingå i bodelningen. Om den däremot är utformad på så vis att din make kan förfoga över den så kan den också enligt äktenskapsförord delas lika vid en eventuell bodelning. Innan ni upprättar äktenskapsförordet råder jag er att undersöka exakt hur den är utformad.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Om du har fler funderingar så är du varmt välkommen att återkomma till oss. Skulle ni vilja ha hjälp med själva bodelningen eller med att upprätta äktenskapsförord så kan ni även boka tid med en av våra erfarna jurister här.

Med vänlig hälsning,

Kristine Hökerberg

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.