Jag och min exman har ett gemensamt lån som jag försöker separera, så vi tar halva lånet var. Ringt banken och frågat och dom säger att jag inte kan det. Är det så att man inte kan dela sitt lån? Det dom sa va att vi kan ta två nya lån på vardera namn och täcka det lånet men min exman sitter för tillfället hos kronofogden och kan ej göra det. Det måste ju finnas ett annat sätt?
Hej!
Tack för att du vänder dig till oss på Familjens Jurist med din fråga. Jag tolkar det som att du och din exman tillsammans står som låntagare hos banken. Din fråga rör således betalningsansvar vid gemensamt bolån, och möjligheten för er att dela på lånet. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller i din situation, och avslutas med en rekommendation.
Betalningsansvar vid gemensamt lån - mellan borgenär och gäldenär
För gemensamma lån gäller konsumentkreditlagen och skuldebrevslagen. Konsumentkreditlagen täcker inte alla förhållanden i en konsumentkreditsituation, och skuldebrevslagen tillämpas i de situationer då konsumentkreditlagen är otillräcklig.
Skuldebrevslagen kan frångås, och parterna kan själva avtala vad som ska gälla. Jag tolkar din fråga som att det inte finns något särskilt som har avtalats, och jag redogör därför för de lagrum som görs gällande i ett gemensamt standard-låneavtal.
När lån utfärdats till flera ska gäldenärerna (låntagarna) svara för skulden "en för alla och alla för en" (1 kap. 2 § 1 st. skuldebrevslagen). Det betyder att de som tagit lånet är solidariskt ansvariga. Solidariskt ansvar innebär att personerna som tagit lånet är gemensamt betalningsansvariga, och borgenären (långivaren) kan välja vem av låntagarna som ska krävas på betalning. Det kan alltså leda till att en gäldenär måste betala hela skulden gentemot banken.
Mellan gäldenärerna - delat betalningsansvar
Mellan gäldenärerna föreligger ett delat betalningsansvar (1 kap. 2 § 2 st. skuldebrevslagen). Det innebär att i en situation där en av gäldenärerna betalar mer än sin andel uppstår en regressfordran mot den andre gäldenären. Gäldenären som betalat mer än sin andel kan då kräva den andre gäldenären på dennes andel. Om den gäldenären inte kan betala kan gäldenären som betalat mer än sin andel ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden för att få hjälp att driva in sin skuld.
I ditt fall
Du skriver att banken inte tillåter att ni delar på lånet, och att ni måste ansöka om två separata lån. När man ansöker om ett lån hos banken görs en prövning utifrån de omständigheter som görs gällande i just er situation. Ett gemensamt lån är en större trygghet för banken då de kan kräva betalning från båda parter. När omständigheterna förändras i och med att ni vill vara ansvariga för varsin del av lånet själva måste en ny prövning göras hos banken. Ansvaret ska ändras från solidariskt betalningsansvar vilket innebär lägre säkerhet hos banken, och därför måste en ny prövning göras när nya omständigheter görs gällande.
Du skriver att ni inte har möjlighet att ta två nya lån på vardera namn för att lösa ut det gemensamma lånet. Nedan listar jag några exempel på alternativ:
Du skriver inte i din fråga vad ni tagit för lån, och det blir därför svårt att besvara exakt hur ni kan göra i er situation. Möjligheten att lösa ut lånet kan bero på vad det är för typ av lån. Är det ett bolån kan bostaden säljas, men det är inte säkert att det finns något särskilt objekt att sälja om lånet är ett konsumtionslån.
Sammanfattning och rekommendation
I ert fall när ni har tagit ett gemensamt lån är ni solidariskt ansvariga för lånet gentemot banken. Mellan er finns dock ett delat betalningsansvar, och måste någon av er betala den andres andel till banken kan du kräva betalning från den andre parten. I och med att era förutsättningar förändras hos banken om ni skulle ta varsin del som ni är ansvariga för måste två nya lån utfärdas från banken. Då går båda igenom en ny kreditprövning för att se om ni är lämpade för att ta lånet. I och med att ni då inte längre skulle ha ett solidariskt betalningsansvar innebär det lägre säkerhet för banken. Därför kan inte banken enkelt dela på ert lån, utan två nya lån måste utfärdas och prövning görs utifrån era nya omständigheter.
I och med att alla omständigheter inte framgår är det svårt att med säkerhet besvara frågan. Jag skulle rekommendera att ta kontakt med er bank för ett rådgivande samtal för att på bästa sätt hitta en lösning som passar er. Skulle ni behöva mer juridisk rådgivning rekommenderar jag att boka tid hos någon av våra jurister på Familjens Jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter för bästa möjliga rådgivning.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du har några ytterligare funderingar är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.