Jag och min man håller på att skilja oss. Betänketid nu. Min fråga är hur praxis är ang vad var och en av oss ska betala för de gemensamma kostnaderna för boende barn och andra räkningar. Under betänketiden bor jag inte i det gemensamma hemmet.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.
Din fråga rör äktenskapsskillnad och regleras i äktenskapsbalken (ÄktB), se här.
Efter äktenskapsskillnad står vardera make för sin egen försörjning enligt 6:7 ÄktB. Under en betänketid anses man fortfarande vara gifta och makarna ska då enligt 6:1 ÄktB gemensamt bidra till gemensamma och personliga behov utefter sin förmåga. Makar ska leva på samma ekonomiska standard vilket innebär att en make med större inkomst får täcka en större del av gemensamma utgifter.
För att underlätta när makarna lever åtskilda under betänketiden finns en bestämmelse i 9:4 2 st. ÄktB som stadgar att bodelning på begäran av ena maken kan förrättas under tiden som mål om äktenskapsskillnad pågår. Detta innebär att bodelning kan ske genast istället för enligt huvudregeln när äktenskapet har upplösts. Makarna behöver då inte avvakta betänketidens slut för att få bodelning till stånd. Bodelningen görs med utgångspunkt för vem som ägde vad och de egendomsförhållanden som rådde den dag då ansökan om äktenskapsskillnad inkom till tingsrätten.
Sammanfattningsvis gäller försörjningsskyldigheten även under betänketiden. Gemensamma kostnader för boende och barn ska ni stå gemensamt för och om ena maken tjänar mer får denna täcka en större del av kostnaderna. Beroende på hur inkomstsituationen ser ut får man avgöra vad som är skäligt att du ska betala under betänketiden. Att ni nu har två boenden innebär att en extra kostnad plussas på era gemensamma utgifter som ni får dela på. Om den ena maken inte bidrar till försörjning under betänketid finns alltid möjlighet att lämna in en stämningsansökan hos tingsrätten. Det finns som sagt även en möjligt att göra en bodelning redan under betänketiden för att underlätta.
Hoppas du fick svar på din fråga. Har du ytterligare funderingar eller önskas hjälp med en bodelning är du varmt välkommen att kontakta våra erfarna jurister på Familjens Jurist här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.