Hej
Min kenyansk man har bara gått sin väg ,nu har han skickat in ansökan om skilsmässa. Min fråga är:
Vi har ett lån på 140,000 som jag står skriven på men som han betalar av varje månad (lånet har gått till att bygga hus i kenya). Jag vill inte skiljas och vill inte själv stå själv med det lånet ,så hur gör jag?
Skiljer vi oss så blir jag tvungen att fortsätta ensam och betala lånet.
Hej!
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.
Vid frågor om äktenskap och skilsmässa (i mitt svar kommer det att kallas för äktenskapsskillnad) är det äktenskapsbalken som blir tillämplig.
Om bara en av makarna vill skiljas
Om det bara är en av makarna som vill skiljas, i ditt fall din make, så har du rätt till betänketid, 5 kap. 2 § äkenskapsbalken.
Denna betänketid börjar när din mans yrkande om äktenskap delges dig. Så som jag förstår på dig har din mans yrkande om äktenskap delgivits dig.
Om betänketiden har löpt under minst sex månader ska äktenskapsskillnad meddelas om antingen du eller din man har framställt ett särskilt yrkande om detta i tingsrätten. Om ett sånt särskilt yrkande inte framställs inom ett år från det att betänketiden började, så kommer ni fortsätta vara gifta (det kallas att frågan om äktenskapsskillnad har fallit), 5 kap. 3 § äktenskapsbalken.
Detta innebär att du har minst sex månaders betänketid. Om din man inte framställer ett särskilt yttrande när sex månader - 1 år har gått, så kommer ni fortsätta att vara gifta. Det är först när en dom på äktenskapsskillnad inte längre kan överklagas som äktenskapet är judidiskt upplöst, 5 kap. 6 § äktenskapsbalken.
Om bara en av makarna står på lånet
Varje make ansvarar för sina tillgångar och skulder, 1 kap. 3 § äktenskapsbalken. Då det bara är du som står på lånet är det tyvärr du som står för att skulden avbetalas. Vid äktenskapsskillnad ska en bodelning göras mellan makarna där giftorättsgodset ska fördelas mellan makarna.
Eftersom lånet bara står i ditt namn, så ska summan för detta lån först dras av från dina tillgångar. De tillgångarna som är kvar ska sen läggas ihop med din mans tillgångar (giftorättsgods). Det är sedan dessa tillgångar som ska delas mellan er.
Eftersom lånet är taget i ditt namn, är detta lån personligt och ska därför bara dras av från dina tillgångar. Lånet ska då också, precis som du säger, betalas av dig efter en skilsmässa. Banken kan alltså inte kräva din make på lånet.
Vad du kan göra i detta fall är att se över möjligheterna för att ingå avtal (skuldebrev) med din nuvarande man om avbetalning, även om eller när äktenskapet upplöses. För att göra detta råder jag dig att kontakta en jurist. För detta är du varmt välkommen att kontakta Familjens Jurist jurister. Det kan du göra genom att klicka här.
Sammanfattning och råd
Att det bara är din make som vill skiljas gör att du kommer ha betänketid på om du vill skiljas. Betänketiden löper upp till ett år. Är det så att du eller din man framställer ett särskilt yttrande om att äktenskapet ska upplösas när minst sex månader har gått av betänketiden så kommer äktenskapet att upplösas. Du kan alltså inte förhindra en skilsmässa rent juridiskt.
När det kommer till skulden råder jag dig att se över möjligheterna till att ingå avtal (ett skuldebrev) om att din man ska fortsätta betala av till dig. För att göra detta råder jag dig att kontakta en jurist, vilket du kan göra genom att klicka här.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.