Hej,
Jag har en fråga som gäller bodelning vid skilsmässa. Jag har förstått att fordon ska ingå. I vårt fall har vi skilt oss. Min man har en tjänstebil som han kör. Jag hade vid tillfället en leasingbil som hade 6 mån kvar av sin avbetalning vid tiden för skilsmässan. Vi behövde båda bil och jag fick leasingbilen värderad till 140tkr om den skulle köpas loss, vilket jag gjorde. Nu till min fråga: hur gör vi uppdelningen? Jag skulle vilja föreslå att den skulden ska delas, att jag ska ersättas av min exman med halva beloppet. Finns risken att bedömningen görs på det sättet att det enbart skulle vara en delning av kvarvarande antal månadsinbetalningar på leasingbilen, som ska tas upp i bodelningen? Tiden för dessa ryms inom betänketiden för skilsmässan. Maken har sin leasingbil genom jobbet och har förmånligt drivmedel och behåller sina förmåner i sin anställning.
Tacksam för svar.
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!
Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller vid bodelning. Så som jag förstår dig var det du som stod på leasingkontraktet när detta ingicks. Jag förstår det också som att du köpte leasingbilen under betänketiden, alltså när talan om äktenskapsskillnad redan hade väckts, där det är du som står på köpekontraktet.
Till att börja med ska sägas att huvudregeln är att varje maka/make ansvar för sin egendom och sina skulder, 1 kap. 3 § äktenskapsbalken. I ditt fall innebär det att du ensam ansvarar för de skulder som uppkommer genom t.ex. leasingavtal, om det är du ensam som står på leasingavtalet.
Vad som ska ingå i en bodelning
I en bodelning mellan makar vid skilsmässa ska giftorättsgods ingå, 10 kap. 1 § äktenskapsbalken. Giftorättsgods är all egendom (som makarna äger) som inte gjorts till enskild genom t.ex. ett äktenskapsförord, 7 kap. 1 § äktenskapsbalken.
Från vilken tidpunkt ska bodelningen göras?
Bodelning skall göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes, 9 kap. 2 § äktenskapsbalken.
I ditt fall
När du leasade bilen överfördes inte äganderätten till dig, utan äganderätten kvarstod på bilföretaget. Det innebär att det inte är en tillgång eller kostnad som ska ingå i en bodelning. Att du köpte leasingbilen under betänketiden ändrar inte detta, eftersom en bodelning ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes. Vid tiden för talans väckande var leasingbilen fortfarande en leasingbil, som du var betalningsskyldig för. Sammanfattningsvis innebär detta att leasingbilen, som numera är din bil, inte ska tas upp i bodelningen och att du ensam får stå för skulden.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Med vänliga hälsningar,
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.