Jag och min ex make ligger i skilsmässan.
Inga papper är påskrivna då hans vögrat göra det. Vi är därför fortfarande gifta.
Jag har fått mina personliga saker och barnens saker.
Det vi köpt ihopa har han behållit.
Finns 2 bilar och 2 husvagnar som han behållit. Ena bilen är köpt med arv från min mormor. Den har stått på han då jag inte haft körkort. Han har nakenbilder på mig han vägrar ge mig. Vad kan jag göra åt det ? Vi har ett gemensamt förråd med saker har jag rätt att hämta mina saker där själv ?
Mvh
Hej,
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Nekar begäran om äktenskapsskillnad
Regler om äktenskapsskillnad (skilsmässa) finns i äktenskapsbalken (ÄktB). I 5 kap. 2 § ÄktB anges att om bara en av makarna vill skilja sig, har den maken rätt till äktenskapsskillnad efter betänketid. Denna betänketid är sex månader lång och påbörjas enligt 5 kap. 3 § ÄktB efter att den andre maken delgivits yrkandet om äktenskapsskillnad, som lämnats in till tingsrätten. Efter dessa sex månader upphör äktenskapet om den make som ansökte om äktenskapsskillnad fortfarande vill skiljas.
Alltså, ansökan om äktenskapsskillnad görs hos tingsrätten. Efter att yrkandet om äktenskapsskillnad framställs hos denna tingsrätt delges den andre maken detta, och sedan börjar betänketiden löpa. Ansök därför om äktenskapsskillnad hos tingsrätten. Du har rätt att göra detta oavsett om din make vill skilja sig eller inte. Du hittar mer information om förfarandet hos tingsrätten, samt vilka blanketter du ska fylla i, på deras hemsida (klicka här).
Bodelning efter äktenskapsskillnad
När ett äktenskap upplöses ska makarna normalt, i enlighet med 9 kap. 1 § ÄktB, göra en bodelning. I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå. All egendom som en make äger utgör giftorättsgods, så länge den inte är enskild egendom (7 kap. 1 § ÄktB). Egendom kan bli enskild egendom genom t.ex. äktenskapsförord, arv eller gåvor (7 kap. 2 § ÄktB). Det har alltså ingen roll om en make köpt något innan denne gifte sig, vid en eventuell skilsmässa ingår all egendom så länge inget särskilt är överenskommet om det. (Det görs vissa undantag från detta, bl.a. kläder etc.).
Bodelningen görs med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes (9 kap. 2 § ÄktB). I bodelningen ingår all giftorättsgods (10 kap. 1 § ÄktB). Det innebär att även om ni har fördelat egendom mellan er nu, är denna fördelning inte gällande. En bodelning måste ske formellt och reglerna härom kan endast frångås om makarna har skrivit ett äktenskapsförord om hur de ska fördela egendom vid en eventuell skilsmässa.
Pengarna du har fått i arv och sedan använt för att köpa en bil är, i enlighet med 7 kap. 2 § 4 och 6 p. ÄktB, enskild egendom förutsatt att din mormor villkorade pengarna som din enskilda egendom. Om hon inte gjorde det, ska bilen ingå i bodelningen. Om hon däremot villkorade pengarna är bilen din enskilda egendom och ska inte ingå i bodelningen.
Saker i gemensamt förråd
Om ni båda äger förrådet och sakerna däri har ni enligt samäganderättslagen lika rätt till denna egendom (se 1 §). För förfogande av denna egendom krävs bådas samtycke (se 2 §), men om du i förrådet förvarar saker som enbart är dina har du rätt att hämta dem. Kom dock ihåg att dessa saker ska ingå i bodelningen, och du ansvarar för att redovisa för värdet av dem. Med andra ord, du kan använda sakerna men jag skulle rekommendera dig att inte sälja dem eftersom du då måste kunna föra in samma summa i bodelningen.
Vägrar radera nakenbilder på någon
Vad gäller nakenbilderna är det tyvärr inte olagligt att inneha bilder på någon annan (om dem inte tagits mot utan samtycke). Däremot är det olagligt att sprida bilder av detta slag. Skulle detta ske så rekommenderar jag dig att vända dig till polisen direkt för att göra en polisanmälan. Detta kan du göra genom att besöka en polisstation eller ringa dem på 114 14.
Jag hoppas det gav dig svar på din fråga!
Med vänlig hälsning,
Beatrice
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.