Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Makes rätt att sälja sin bil vid skilsmässa

Jag och min fru håller på och skiljer oss och vi har en gemensam bil som är inköpt när vi var gifta. Jag är den som står som ägare på detta billån och nu när jag letar ny bostad att köpa vill banken att jag inte skall ha andra lån. Eftersom jag är ägare till bilen vill jag sälja denna bil så min låneskuld försvinner. Jag har erbjudit henne att köpa bilen men det vill hon inte eller ta över billånet. Så för min del så ser jag ingen annan chans att sälja den och sedan dela upp pengarna som blir över mellan oss. Hur ser ni på denna fråga?

Rådgivarens svar

2020-07-25

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer jag att redogöra för reglerna gällande en makes rätt att sälja sin bil efter det att ansökan om äktenskapsskillnad gjorts, men före bodelningen förrättats.

Bodelning och försäljning av en makes egendom

Vid en skilsmässa ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning (äktenskapsbalken 9 kap. 1 §). I bodelningen ingår makarnas giftorättsgods (äktenskapsbalken 10 kap. 1 §), vilket är sådan egendom som inte är enskild egendom (äktenskapsbalken 7 kap. 1 §) till följd av exempelvis ett äktenskapsförord (äktenskapsbalken 7 kap. 2 §). Värdet av makarnas giftorättsgods, med avdrag för skulder, ska läggas samman och delas lika mellan makarna (äktenskapsbalken 11 kap. 3 §). Det sagda innebär att om makarna exempelvis har en bil ska den ingå i den egendomsmassa som delas lika mellan makarna genom bodelningen, om den inte är enskild egendom.

Varje make är skyldig att tills bodelningen förrättas redovisa för sin egendom (äktenskapsbalken 9 kap. 3 §). Det innebär att det inträder en redovisningsplikt för makarna efter det att ansökan om äktenskapsskillnad inkommit till tingsrätten. I den ingår att visa på vilket sätt makarnas egendomsmassa förändrats genom exempelvis en försäljning. Den omfattar all egendom, och därmed såväl giftorättsgods som enskild egendom. Syftet med redovisningsplikten är att bodelningen ska bli korrekt. Är det så att en make sålt egendom, exempelvis en bil, kan denne behöva kompensera för det. Bodelningsresultatet ska nämligen anpassas till försäljningen, i och med att giftorättsgodsets värde har sjunkit.

Att makarna har redovisningsplikt beror på att de även efter att ansökan om äktenskapsskillnad inkommit till tingsrätten, har rätt att råda över sin egendom. Det finns emellertid vissa rådighetsinskränkningar enligt äktenskapsbalken 7 kap. 5 §. Enligt den bestämmelsen finns det viss egendom som en make inte får avhända sig utan den andra makens samtycke. Det är exempelvis fast egendom som utgör deras gemensamma bostad eller det gemensamma bohaget. Med bohag avses möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre för det gemensamma hemmet. En bil utgör inte makarnas gemensamma bostad eller bohag. Det innebär att om en make äger exempelvis en bil, krävs enligt den bestämmelsen inte den andre makens samtycke för att sälja den.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är min bedömning i din situation följande. Efter att ansökan om äktenskapsskillnad inkommit tills tingsrätten, har ni en redovisningsplikt. Det innebär att om du säljer bilen, kan du behöva kompensera för det vid bodelningen. Du har emellertid, trots det, rätt att sälja din bil.

Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Skulle du vara i behov av ytterligare juridisk rådgivning i din situation, är du välkommen att boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist. De kan hjälpa dig med dina frågor kring din skilsmässa och bodelningen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.