Hej! Jag och min man har i samband med en skilsmässa skrivit ett bodelningsavtal (hos jurist) när detta väl är signerat av oss båda och bevittnat undrar jag om detta måste skickas in någonstans ex tingsrätt eller skatteverket. Hittar olika svar på detta och min man kräver att det ska vara "stämplat och registrerat" innan han lämnar ut den utjämningslikvid som är bestämd enligt avtalet.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Allmänt om bodelning
När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning, 9 kap. 1 § äktenskapsbalken (ÄktB). I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå. Giftorättsgods är all den egendom som inte är enskild, 7 kap. 1 § ÄktB. Det finns olika sätt att göra giftorättsgods till enskild egendom. Ett exempel är att makarna kan skriva ett äktenskapsförord där de anger att viss egendom ska vara enskild. Detta är det som gäller enligt lag. Makarna kan själva bestämma hur egendomen ska fördelas genom ett bodelningsavtal. Ett bodelningsavtal förutsätter att makarna är överens om bodelningen.
Bodelningsavtal
Reglerna om bodelningsavtal finns i 13 kap. 6 § ÄktB. Bestämmelsen säger att makarna får registrera ett bodelningsavtal hos Skatteverket. Det finns alltså inga krav på att registrera ett bodelningsavtal utan det är frivilligt. Det är en fördel att registrera det i fall det skulle uppkomma en framtida tvist om hur egendomen ska fördelas. Information om registrering av bodelningshandlingar finns på Skatteverkets hemsida.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har ytterligare funderingar, så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist om bodelning.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.