Hej! Jag undrar om man har äktenskapsförråd måste man ha bodelningsavtal vid skilljmässa? Jag har en bostadsrätt som jag äger och min man har bara skrivit på och godkänt att jag köper lägenheten. Jag står för lägenheten och lånet. Kan han skriva något papper och avstå från lägenheten. Vi har inte mycket saker att dela vid skiljmässa utan bara lån och bostadsrätten. Han vill inte ha lägenheten finns det något papper där han kan skriva och överlämna allt till mig? iså fall måste man skriva bodelningsavtal?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vilka regler som kan bli aktuella för din situation och jag kommer sedan att avsluta med en sammanfattande rekommendation. De bestämmelser som kan bli tillämpliga finns i äktenskapsbalken (ÄktB).
Bodelning vid skilsmässa
Vid en skilsmässa ska värdet av makarnas respektive egendom räknas samman och fördelas mellan dem genom en bodelning. I bodelningen ska makarnas egendom i form av bostad, bohag, fordon och tillgångar på konton, även kallat giftorättsgods, ingå (10 kap 1 § ÄktB). Innan egendomen fördelas ska avdrag göras för den enskildes skulder. Utgångspunkten är att makarnas egendom ska delas lika mellan dem (11 kap 3 § ÄktB). Hur egendomen sedan fördelas rent praktiskt, vem som får vilken egendom, får makarna själva bestämma. Det är enbart makarnas enskilda egendom som hålls utanför bodelningen. Egendom kan göras enskild genom exempelvis äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev (7 kap 1-2 §§ ÄktB). Detta innebär att allt som inte är makarnas enskilda egendom utgör giftorättsgods och ska ingå i en bodelning.
För att bodelningen ska bli bindande mellan makarna behöver ett bodelningsavtal upprättas och handlingen ska skrivas under av båda makarna (9 kap 5 § ÄktB). Avtalet är ett bevis på att bodelningen har genomförts och visar hur den har gått till. Om ett bodelningsavtal inte upprättas i samband med bodelningen som ett bevis på att den genomförts finns det möjlighet att begära bodelning flera år senare.
När behöver bodelning inte göras vid skilsmässa?
Vid skilsmässa finns det fall där en bodelning inte behöver genomföras. Om båda makarna enbart har enskild egendom eller om ingen av makarna begär att få överta egendom i form av bostad eller bohag från den andra maken behöver bodelning inte genomföras (9 kap 1 § ÄktB).
Äktenskapsförord
Ett äktenskapsförord kan upprättas inför ett äktenskap eller under äktenskapet. Genom att skriva ett äktenskapsförord kan makarna ange vilken av deras egendom som ska vara enskild och därmed undantas från en bodelning (7 kap 2 § ÄktB). För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt behöver vissa formkrav beaktas. Äktenskapsförordet måste vara skriftligt, daterat och undertecknat av makarna eller det blivande makarna. För att äktenskapsförordet ska vara gällande behöver det sedan registreras hos Skatteverket (7 kap 3 § ÄktB).
Sammanfattning och rekommendation
Under äktenskapet har respektive make ansvar för och förfogar över sina egna tillgångar. Vid en eventuell skilsmässa ska makarnas giftorättsgods räknas samman och fördelas mellan dem genom en bodelning, efter att avdrag har gjorts för den enskildes skulder. Bodelningsavtalet behöver upprättas i samband med bodelningen för att visa att en bodelning har genomförts samt hur egendomen har fördelats.
Utifrån din fråga uppfattar jag det som att du äger bostadsrätten själv. Om du inte vill att den ska bli en del av en bodelning vid en skilsmässa kan ni upprätta ett äktenskapsförord där bostadsrätten görs till din enskilda egendom. Ett äktenskapsförord kan ni upprätta i Familjens Jurists onlinetjänst för att säkerställa att det görs korrekt enligt de uppställda formkraven. Om bostadsrätten inte gjorts till enskild egendom ska den ingå i en bodelning. Vid en bodelning får ni själva avgöra hur ert giftorättsgods ska fördelas mellan er. Det är alltså upp till er vem som får vilken egendom och ni kan då själva bestämma huruvida du ska få bostadsrätten. Detta bör göras i ett bodelningsavtal där ni anger vem som får vilken egendom. Ett bodelningsavtal bör alltså upprättas i samband med bodelningen för att den ska bli bindande mellan er och för att visa hur egendomen fördelats. Avtalet medför även att det inte är möjligt att den ena parten flera år senare begär en bodelning. Ett bodelningsavtal bör alltså skrivas även om ni har ett äktenskapsförord eftersom äktenskapsförordet enbart anger vilken egendom som ska hållas utanför bodelningen. För att upprätta ett bodelningsavtal kan ni ta hjälp av Familjens Jurist onlinetjänst.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Om du har ytterligare frågor eller behöver vidare rådgivning kan du boka tid med en av våra jurister hos Familjens Jurist. Du kan även boka en tid om du vill ha hjälp att upprätta ett äktenskapsförord eller ett bodelningsavtal. Om ytterligare funderingar skulle uppkomma är du även välkommen att återkomma med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.