Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Måste sambo som flyttat in i den andra sambons bostad köpas ut vid en separation?

Hej. Jag och min särbo skall testa att bli sambos. Hon skall hyra ut sin hyreslägenhet, jag bor i radhus. Behöver vi skriva samboavtal? Eller vad händer om vi separerar om 6 månader? Jag vill ju inte åka på att köpa ut henne på något sätt. Jag står på alla lånen och har ägt radhuset i 11 år. Kan jag ta ut en liten hyra eller ställer det till det på något sätt? 

Rådgivarens svar

2020-01-26

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

Bodelning enligt sambolagen
Med sambor avses, enligt 1 § sambolagen, två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. Sambolagen kommer därför att bli tillämplig när ni flyttar ihop. En sambo har vid en separation möjlighet att begära att en bodelning ska ske, 8 § sambolagen. Bodelningen omfattar samboegendomen, vilken definieras i 3 § sambolagen som sambornas gemensamma bostad och bohag, om egendomen förvärvats för gemensam användning. Vad som avses med sambornas gemensamma bostad definieras i 5 § 1-5 p. sambolagen. Bohag definieras i 6 § sambolagen som möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet. Bostad eller bohag som förvärvats före samlevnaden anses vanligtvis inte vara förvärvat för gemensam användning. Detta innebär att en bostad eller bohag som ena sambon hade innan samboförhållandet, som införskaffades utan avsikt om att det skulle bli en gemensam framtida bostad, inte utgör samboegendom. En sådan bostad ska därför inte ingå i en bodelning.

Samboavtal
Enligt 9 § sambolagen får sambor eller blivande sambor avtala om att bodelning inte ska ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen. Avtalet ska upprättas skriftligen och undertecknas av båda parterna. En begränsning är att sambor genom ett samboavtal inte kan avtala om att annan egendom än gemensam bostad och gemensamt bohag, som förvärvats för gemensam användning, ska ingå i en bodelning. Samborna kan inte heller avtala bort den rätt till övertagande av bostad som tillkommer den sambo som har bäst behov av bostaden enligt 22 § sambolagen.

Möjlighet att dela på kostnader för bostaden när den inte utgör samboegendom
Att en sambo som flyttar in i den andra sambons bostad, som inte utgör samboegendom, betalar för kostnader för t.ex. el och vatten är inget som kommer att medföra att bostaden ändras till att utgöra samboegendom. Den ska inte ingå i en bodelning då den inte förvärvades för gemensam användning. Sambon som flyttar in får alltså inte ta del av bostadens värde vid en bodelning även om denne betalar för sitt boende genom att betala räntan eller amortera på bostadslånet. Detta kan dock vara bra att ha i åtanke när man beslutar kring om och hur mycket en sambo ska betala. Det finns inga regler kring vad en sambo ska betala för när denne flyttar in eller hur mycket denne ska betala, utan sambor är fria att själva bestämma sig för vad som passar deras situation bäst. 

Vad gäller i din situation?
Eftersom att du köpt ditt radhus innan din särbo flyttar in samt ägt det så lång tid innan ihopflyttningen, bör ditt radhus inte anses utgöra samboegendom då jag tolkar det som att du inte hade någon avsikt om att det skulle bli er gemensamma bostad vid förvärvet. Radhuset och det bohag som du hade innan din särbo flyttade in ska då alltså inte ingå i en bodelning och din särbo kan inte kräva att bli utköpt vid en eventuell separation. Därför bör inte heller ett samboavtal behövas angående att bostaden inte ska ingå i en bodelning. Ni kan däremot skriva ett samboavtal angående t.ex. sådant bohag som ni köper för gemensam användning, om ni på förhand vill bestämma att sådan egendom inte ska ingå i en bodelning vid en separation. 

Att du ber din sambo betala en summa i månaden för kostnader som för t.ex. el och eventuell avgift, medför inte att bostaden blir samboegendom. Detta kommer alltså inte leda till att du behöver köpa ut henne vid en eventuell separation. När ni bestämmer er för hur mycket och vad din sambo ska betala för kan det dock vara bra att ha i åtanke att din sambo inte kommer att få ta del av bostadens värde vid en separation.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Har du ytterligare funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga. Vill ni läsa mer om samboavtal och boka tid med en jurist hos Familjens Jurist kan ni göra det här. Vill ni upprätta ett samboavtal på egen hand kan ni läsa mer om det och upprätta det online här. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.