Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Min sambo äger huset ensamt - vad har jag för rättigheter?

Jag bor ihop med min sambo. Han köper ett hus under tiden som vi flyttar gemensamt till. Jag kan inte stå på lånen pga skulder så han står som ensam låntagare. Vi har inget samboavtal. Nu har vi gjort slut, och han vill att jag flyttar. Vi har barn ihop. Vad har jag för rättigheter?

Rådgivarens svar

2021-12-30

Hej!

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Först redogör jag för sambor och samboegendom, sedan för bodelning, sedan för övertaganderätt av bostad och sist för en sammanfattning.

Relevanta regler finns i sambolagen, SamboL.

Sambor och samboegendom

Med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll (SamboL 1 §).

Sambors gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom, om egendomen förvärvats för gemensam användning (3 §). Med sambors gemensamma bohag avses möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet (6 §).

Det är alltså bostad och bohag som införskaffats för gemensam användning som är samboegendom och som ingår i en bodelning.

Jag förstår din fråga som att det är din sambo som äger bostaden. Även fast han har köpt villan och är ensam ägare av den så utgör den samboegendom om han köpte den för er gemensamma användning. Eventuellt gemensamt bohag är också samboegendom.

Bodelning

När ett samboförhållande upphör av annat skäl än att samborna ingår äktenskap med varandra, och när någon av dem begär det, så ska samboegendomen delas dem emellan i en bodelning. Begäran måste framställas senast ett år efter att ert samboförhållande upphörde (8 §).

I bodelningen beräknas sambornas andelar i samboegendomen (12 §), skulderna hänförliga till samboegendomen avräknas (13 §) och återstoden av samboegendomen läggs sedan samman och värdet delas lika (14 §).

Övertaganderätt av bostad

Det finns en regel om att en sambo, för det fall bostaden inte utgör samboegendom, kan ta över bostaden om den bäst behöver den mot en ersättning för bostadens värde (22 §). Detta gäller dock endast hyresrätter och bostadsrätter och inte bostadsfastigheter.

Övertaganderätten gäller alltså inte i ditt fall.

Sammanfattning

Du kan begära bodelning av samboegendomen, vilket är bostad och bohag som införskaffats för gemensam användning. Du måste framställa begäran senast ett år efter att samboförhållandet upphörde.

Önskar du vidare rådgivning så rekommenderar jag att du bokar en tid med någon av våra kunniga jurister.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har någon annan fundering är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.