Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Min sambo äger vår bostadsrätt, vad händer vid förhållandets upphörande?

Hej!

Min sambo har köpt en bostadsrätt för en vecka sedan.
Han står för både lån samt köpekontraktet. Jag vill förtydliga att jag inte står med i varken köpekontraktet eller på lånet. Jag undrar om vi skulle gå isär eller något skulle hända honom vad händer då med mig samt mina barn och mitt och sambons son?
Finns det något avtal man kan skriva eller finns det någon säkerhet för mig och barnen ifall något skulle hända?
Tack på förhand

Rådgivarens svar

2019-06-17

Hej,

Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Eftersom ni är sambos, så kommer sambolagen att tillämpas.

Samboegendom
Enligt 3 § sambolagen utgör sambors gemensamma bostad och bohag samboegendom, om egendomen förvärvats för gemensam användning. Utifrån förutsättningarna i din fråga antar jag att han köpt bostadsrätten för att användas av er gemensamt. Därmed är din sambos bostadsrätt att ses som samboegendom.

Om ett samboförhållande upphör på grund av ni skulle gå isär eller att något skulle hända honom ska, på begäran av någon av er, bostadsrätten fördelas lika mellan er genom bodelning, 8 § sambolagen. Detta innebär att du har rätt till hälften av bostadsrätten.

Samboavtal
Ni kan fritt avtala bort sambolagen, 9 § sambolagen. Detta innebär att ni kan skriva ett avtal er emellan om vad som ska hända med bostad och bohag om något händer. Detta avtal kan ni själva upprätta. Om ni hellre vill ha hjälp med att upprätta ett samboavtal, kan någon av våra jurister hjälpa er med det. Klicka HÄR för att komma dit.

Säkerhet
Om bostaden utgör samboegendom
Om bostaden utgör samboegendom, ska den sambo som bäst behöver bostaden få denna egendom i avräkning på sin lott, 16 § sambolagen. Detta under förutsättning att ett sådant övertagande med hänsyn till omständigheterna i övrigt kan anses skäligt. Vad som anses som skäligt kan bl.a. bero på vem som har vårdnaden om barnen och/eller om en sambo har svårt att hitta ny bostad.

Om bostadsrätten utgör samboegendom och ni efter samboförhållandets upplösning bestämmer er för att sälja egendomen, har du enligt sambolagen rätt till hälften av bostadsrättens värde. Detta gäller dock under förutsättning att din sambo har köpt lägenheten för gemensam användning. För att vara helt säker, är ett samboavtal att föredra.

Om bostaden inte utgör samboegendom
Enligt 22 § sambolagen har du som sambo vid samboförhållandets upphörande, rätt att överta bostadsrätten även om den inte utgör samboegendom, om du bäst behöver den. Vid bedömningen om du bäst behöver bostadsrätten tas hänsyn till om det till omständigheterna i övrigt är att anse som skäligt. Vad som anses som skäligt kan bl.a. bero på vem som har vårdnaden om barnen och/eller om en sambo har svårt att hitta ny bostad. I denna situation ska den som övertar bostaden ersätta ägaren för bostadens värde.

Sammanfattning
Under förutsättning att din sambo köpt bostaden för gemensam användning (samboegendom), har du rätt till hälften av bostadens värde om förhållandet skulle upphöra. Om bostadsrätten utgör samboegendom har den sambo som behöver bostaden mest även möjlighet att få den avräknad på sin lott. Vid bedömningen om vem som behöver bostaden mest tas hänsyn till bl.a. vem barnen ska bo hos.

Om bostadsrätten inte utgör samboegendom har du inte rätt till hälften av lägenhetens värde vid försäljning. Enligt 22 § sambolagen har du däremot möjlighet att överta lägenheten av din sambo om du bäst behöver bostaden. För att detta ska bli aktuellt krävs det att det till hänsyn till alla omständigheter i övrigt kan anses skäligt. Den sambo som övertar bostaden ska då ersätta den andra sambon för bostadens värde.

Slutsats
Ett samboavtal är att föredra om ni själva vill bestämma vad som ska hända med bostad och bohag om förhållandet skulle upphöra. Skydd finns dock enligt sambolagen, däremot krävs det en skälighetsbedömning för att avgöra om du bäst behöver bostaden om förhållandet skulle upphöra. För att slippa denna bedömning är ett avtal mellan er att föredra.

Hoppas du har fått svar på dina frågor. Om inte, är du mer än välkommen att ställa ytterligare en fråga eller ta kontakt med någon av våra jurister. Det kan du göra HÄR. 

 

Med vänlig hälsning,


Fråga Juristen 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.