Under tiden jag var gravid, så sålde min kille sin lägenhet och folkbokförde sig hos sina föräldrar men han bodde hos mig på heltid. Under tiden så kollade vi på hus och han köpte en helt nybyggt hus åt oss, syftet för gemensam bruk. Han äger huset 100%, han gick in med kontantinsats, och lånet står på honom. När vi flyttade in I huset så hade vi fått barnet. Han flyttade en månad innan mig för jag hade 3 månads uppsägningstid. Vi har inget samboavtal och vi har bott tillsammans I nya huset I 8 månader nu. Innan dess så bodde vi I min hyreslägenhet. Vi har varit ihop I 2 år och bott ihop I 1,5 år. När han tog lån på banken så berättade han aldrig att jag var gravid men han nämde mig att jag kommer också bo I huset.
om vi skulle gå isär, vad har jag rätt till och vad har han rätt till?
Hej! Stort tack för att du hör av dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.
Samboegendom
Sambors gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom om egendomen förvärvats för gemensam användning, 3 § Sambolagen (2003:376) (SamboL). Bohag är möbler och annat till hemmet som ni köpt gemensamt. Ett lätt sätt att tänka är att det som ryms inne i lägenheten sambors gemensamma bohag. En bil kan därför inte vara en samboegendom. Inte heller en tavla som en person exempelvis haft sedan själv sedan innan.
Det som en sambo har förvärvat före samboskapet kan normalt inte anses ha förvärvats för gemensam användning. Exempelvis om din sambo hade köpt huset innan ert förhållande och det inte var på tal att ni skulle flytta ihop skulle huset inte anses som samboegendom. Eller om han skulle ha bott i huset länge innan han och du började bo ihop skulle bostaden inte bli gemensam samboegendom. Om en person däremot förvärvar bostad i nära anslutning till det att den blir sambo med en annan kan det ibland anses som att det har skett för att egendomen skulle användas gemensamt. Vid införandet av 3 § SamboL sades i syftena att det avgörande är om avsikten med förvärvet var att bostaden skulle användas gemensamt.
När ett samboförhållande upphör ska bodelning ske om någon (eller bägge) av parterna begär det inom ett år, 8 § sambolagen (2003:376). När två sambos går isär räknas samboegendomen ihop och personerna får hälften var. Enligt 16 § 2 st. SamboL gäller att den sambo som har bäst rätt till bostaden ska få denna. Om värdet inte är ringa ska värdet för bostaden då avräknas från dennes andel. Om ni skulle gå isär har bägge ett barn, något som annars kan tala till fördel för att den ena parten har ett större behov. Era behov av bostad kommer troligtvis bedömas som lika stort. Eftersom bostaden tillhör din sambo måste det anses skäligt att du ska få ta över den ändå. Ett hus är givetvis värt mycket pengar. Därför blir det vanligtvis rimligare att den sambo, som faktiskt har köpt huset, får behålla detta. Dock kan ju det bli så att din sambo i sådant fall får betala dig för det överstigande belopp som hans andel kommer bli.
Samboavtal
Du har uppgett att ni inte har något samboavtal. Det kan ändå vara av intresse för din del att veta att även om ni skulle ha skrivit ett, i vilket bostaden fråntas från samboegendom, kan du har rätt att överta bostaden vid en eventuell separation. Detta framgår av 22 § SamboL. Eftersom ni har ett barn gäller att det ska anses skäligt att du skulle få ta över bostaden. Detta gäller dock endast för hyresrätter och bostadsrätter. Hus räknas inte in häri.
Sammanfattningsvis blir det troligen din sambo som få behålla huset vid en eventuell separation.
Hoppas du känner att du har fått svar på din fråga. Du är varmt välkommen att ställa ytterligare frågor om något var oklart.
Vänliga hälsningar,
Beatrice
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.