Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

När ska bodelning vid skilsmässa göras?

Min make och jag är gifta, Nu ligger vi i skilsmässa, Måste bodelning göras innan skilsmässan gått igenom eller kan man vänta tills skilsmässan är klar?

Rådgivarens svar

2021-11-18

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vilka regler som kan bli aktuella för din situation och jag kommer sedan att avsluta med en sammanfattande rekommendation. De bestämmelser som kan bli tillämpliga finns i äktenskapsbalken (ÄktB).

Bodelning och bodelninsavtal

En bodelning mellan makar ska göras vid skilsmässa. Värdet av makarnas respektive egendom, med undantag för den egendom som gjorts enskild, ska då räknas samman och fördelas mellan dem genom en bodelning efter att avdrag gjorts för den enskildes skulder (11 kap 3 § ÄktB). För att bodelningen ska bli bindande mellan makarna behöver ett bodelningsavtal upprättas. Ett bodelningsavtal är ett juridiskt bindande avtal som utgör en överenskommelse mellan makarna gällande hur egendomen ska fördelas. Bodelningsavtalet är ett bevis på att bodelningen har genomförts. Formkraven för avtalet är att det ska upprättas skriftligen och skrivas under av båda makarna (9 kap 5 § ÄktB).

När ska bodelning vid skilsmässa göras?

När en bodelning görs vid skilsmässa ska den förrättas efter att äktenskapet har upplösts. Om någon av makarna skulle begära att bodelningen förrättas medans ett mål om äktenskapsskillnad pågår ska dock bodelningen istället genomföras genast (9 kap 4 § ÄktB).

Sammanfattning och rekommendation

Huvudregeln är att en bodelning vid skilsmässa görs efter att äktenskapet har upplösts. Dock kan bodelningen även förrättas innan skilsmässan gått igenom. Svaret på din fråga blir alltså att bodelningen inte måste göras innan skilsmässan gått igenom. Utgångspunkten är snarare att den görs efteråt om ingen av er önskar att den görs tidigare. Om du önskar ytterligare rådgivning eller hjälp med bodelningen eller bodelningsavtal kan du boka en tid tillsammans med en av våra jurister hos Familjens Jurist. Vid upprättande av ett bodelningsavtal kan ni även ta hjälp av Familjens Jurists onlinetjänst för att upprätta ett bodelningsavtal till ett fast pris.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Om ytterligare funderingar skulle uppkomma är du välkommen att återkomma med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.