Sambos som separerade i oktober 2018. Efter många vändor skrev vi båda på ett bodelningsavtal i juni 2019. I avtalet står "Vi förklarar med detta bodelningsavtal att en bodelning har förrättats och att egendom har tillskiftats respektive sambo enligt förteckning i bilaga 1. X (jag) tillskiftast fastighet Y. Värdering har skett till marknadsvärde på förrättningsdagen i svenska kronor. Vi förklarar oss nöjda med denna bodelning och kvitterar ut det som tilldelats." I bilaga 1 står bara fastigheten upptagen och inte bohag. Nu påstår fd sambon att vi inte är klara med bodelning av bohag, vi har en "partiell bodelning". Det kommer också kontinuerligt olika krav på att jag skall sätta ut för upphämtning allehanda bohag som min fd sambo anser är privat (hade innan vi flyttade ihop), till detta kommer hot om polisanmälan om egenmäktigt förfarande om jag inte sätter ut sakerna.
Jag undrar nu hur jag skall agera: 1) Är bodelning klar eller finns det tveksamheter och kan min fd sambo fortfarande åberopa bodelning för bohag 2) Hur länge måste jag plocka ut bohag ur mitt hem som han hämtar (saker han hade med sig in i samboskapet samt saker vi köpt ihop) Tack för er hjälp!
Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.
Bodelning mellan sambor
Regler för sambor hittas i sambolagen. Sambolagen gäller vid en bodelning förutsatt att ni inte har avtalat om något annat dvs. att ni inte har ett samboavtal.
I 8 § sambolagen stadgas att om samboskapet upphör av en annan anledning än att samborna ingår äktenskap ska bodelning ske om en av samborna begär det. Samboegendomen ska då fördelas mellan samborna. Samboegendom består av den gemensamma bostaden och bohaget enligt 3 § sambolagen. I bodelning ingår således inte bohag som en av samborna haft innan samborna flyttade ihop. Inte heller ingår annan egendom som är ena sambons privata eller enskilda egendom, se 4 § sambolagen. I 8 § andra stycket sambolagen framgår det ur lagtexten att en begäran om bodelning ska ske senast 1 år efter det att samboförhållandet upphörde. Ett samboförhållande upphör om samborna ingår äktenskap, flyttar isär eller om en av samborna avlider. När samborna är överens om vilken egendom som tillfaller respektive sambo ska ett bodelningsavtal upprättas och undertecknas av samborna.
Partiell bodelning
Partiell bodelning innebär att man väljer att dela upp endast en del av den gemensamma egendomen. Partiell bodelning kan dock bara ske mellan makar, inte sambor. Makar kan således välja att, utan att skilja sig, genomföra en bodelning mellan dem. Det finns ingen motsvarighet för sambor. Bodelning för sambor är dessutom frivillig tillskillnad från makar som ska göra en bodelning enligt lag.
Sammanfattning
Din före detta sambo har fel i sitt påstående gällande att ni endast gjort en partiell bodelning. Som jag nämner ovan finns det inget som heter partiell bodelning för sambor, inte heller innehåller sambolagen någon motsvarar regel för äktenskapsbalkens bestämmelse om partiell bodelning för makar. Det har således inte skett en partiell bodelning mellan er. Då ni upprättat ett bodelningsavtal mellan er ska detta gälla. Enligt svensk avtalsrätt är avtal till för att hållas dvs. dem är bindande. Även om din före detta sambo hade haft rätt i att ni inte delat upp allt bohag eller att ni inte gjort en korrekt bodelning så har hans rätt till bodelning förverkats. En begäran om bodelning ska ske senast 1 år efter att ni flyttade isär.
Gällande din fråga om egenmäktigt förfarande kan det vara så att din före detta sambo har rätt till sin privata egendom om egendomen inte var samboegendom. Om sakerna tillhörde din före detta sambo innan ni flyttade ihop är sakerna hans egna, däremot om sakerna köptes under ert samboförhållande och sakerna användas i ert gemensamma hem är sakerna samboegendom och uppdelade genom ert bodelningsavtal. Saker ni köpt gemensamt är bohag som ni redan delat upp och därmed tillhör dig enligt avtal. I de fall sakerna är din före detta sambos och en polisanmälan skulle göras måste din före detta sambo bevisa att sakerna är hans innan något skulle hända.
Hoppas du känner att du fått svar på din fråga. Om du behöver mer hjälp eller har fler frågor är du välkommen att ta kontakt med en av våra familjejurister på Familjens Jurist, se här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.