Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Ogiltigförklaring av bodelningsavtal på grund av hot

Jag undrar om ni kan hjälpa mig. Kortfattat, jag och min fd lämnade in våra skilsmässopapper, registrerade den 4 januari. Vi hade hus ihop och han eget företag. Under bodelningen skrev jag på papperna under hot. Bodelningsavtalet var inte rättvist gjort. Han hotade med att skjuta sig själv, skada mig och barnen. Jag vågade inget annat än att skriva på pappret. Han utnyttjade verkligen situationen till sin fördel. Han har totalt lurat mig och tagit allt vi hade gemensamt, jag fick inget. Kan jag nu göra något åt detta? Går det häva bodelningsavtalet? Enligt sms som han skrivit ska han hjälpa mig med allt jag behöver, bl.a. möbler, annan bil men jag har inte fått något. Kan jag göra något nu?

Rådgivarens svar

2023-02-20

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om bodelningsavtal och om det går att ogiltigförklara ert bodelningsavtal. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i Äktenskapsbalken (ÄktB) och Avtalslagen (AvtL), förklara vad som gäller i din situation och avslutar med en rekommendation.

Bodelningsavtals upprättande

När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning, 9 kap. 1 § ÄktB. Som huvudregel ska bodelning förrättas av makarna tillsammans, 9 kap. 5 § ÄktB. Över bodelningen ska ett bodelningsavtal upprättas, 9 kap. 5 § ÄktB. Bodelningsavtalet ska upprättas skriftligen och undertecknas av båda makarna. Huvudregeln är att makarnas netto giftorättsgods ska fördelas lika i en bodelning men regeln är dispositiv och går att avtala bort, 11 kap. 3 § ÄktB. Så länge makarna är överens om fördelningen av tillgångarna och skulderna finns det alltså inget hinder mot en skevfördelning av egendomen.

Ogiltigförklaring av bodelningsavtal

Ett bodelningsavtal fungerar som ett vanligt avtal och omfattas av reglerna i AvtL. Huvudregeln är att avtal ska hållas men det finns undantag i 3 kap. AvtL där avtal kan ogiltigförklaras på olika grunder. Som exempel kan nämnas att ett avtal kan ogiltigförklaras på grund av råntvång enligt 28 § AvtL, lindrigt tvång enligt 29 § AvtL eller svek enligt 30 § AvtL.  

Med råntvång innebär att ett avtal som kommit till genom att den ena parten har utsatt den andra för tvång genom våld eller hot, inte är gällande 28 § AvtL. För att bestämmelsen ska bli tillämplig krävs ett mycket starkt hot mot den som tvingas. Man brukar som exempel nämna att under pistolhot skriva under ett kontrakt.

I 29 § AvtL regleras avtalas ogiltighet pga. lindrigt tvång. Med lindrigt tvång menas annat tvång än det som nämns i 28 § AvtL. För att ogiltighetsgrunden lindrigt tvång ska bli tillämplig krävs det att den som ingått avtalet blivit tvingad till det av motparten eller att motparten inser att hen blivit tvingad till det.

Med svek menas att avtalet tillkommit genom att motparten vilselett den andra parten genom att lämna oriktiga uppgifter eller undanhållit information och att vilseledandet skett medvetet, 30 § AvtL.

Det går även att justera eller ogiltigförklara ett avtal med tillämpning av den s.k. generalklausulen i 36 § AvtL. För att den ska bli tillämplig krävs det att villkoret i avtalet är oskäligt med hänsyn till avtalets innehåll, omständigheterna vid avtalets tillkomst, senare inträffade förhållanden och omständigheterna i övrigt. Denna ogiltighetsgrund används dock sparsamt och det kan vara svårt att bevisa vad som gör att villkoren i avtalet är oskäligt då det saknas vägledning kring hur begreppet ska tolkas.

Din situation

Eftersom du uppger att du undertecknade bodelningsavtalet under hot från din före detta man skulle du kunna hävda att avtalet är ogiltigt. De mest aktuella ogiltighetsgrunderna borde i ditt fall vara råntvång eller lindrigt tvång alternativt generalklausulen i 36 § AvtL. För att råntvång ska aktualiseras måste hotet eller våldet mot dig vara mycket starkt, vilket kan vara svårt att visa. Därav skulle möjligtvis någon av de andra ogiltighetsgrunderna kunna vara bättre att åberopa. Det är du som blivit utsatt för hoten som har bevisbördan. Det innebär att du måste bevisa att du vid tidpunkten för undertecknandet av avtalet var utsatt för någon typ av tvång, hot, vilseledande eller liknande som aktualiserar någon av ogiltighetsgrunderna.

Rekommendation

Reglerna om ogiltigförklaring av avtal kan var krångliga. Beroende på din situation kan olika ogiltighetsgrunder bli tillämpliga. Det kan därför vara bra att boka en tid med en av våra jurister som kan ta hänsyn till samtliga omständigheter som är relevanta i just din situation. Du kan boka en tid med en jurist här.   

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.