Hej! Jag skrev under ett äktenskapsförord 2019 då jag var tvungen, vi är gifta sedan 2005 vi jobbar tillsammans ,undrar om man kan ta bort äktenskapsförordet ? Vi både flyttade till Sverige 2006 och jag har jobbat och sparat ihop allt med honom. Vi har gemensamt konto och han drar mitt lön varje månad. Han hotar att slänga ut mig då har jag ingenstans att ta vägen, inget släkt, familj….
Hej, tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Jag kommer börja med att gå igenom relevant lagstiftning på området för att sedan gå in på ditt specifika fall.
Allmänt om äktenskapsförord
Huvudregeln bland makar är att all egendom med undantaget enskild egendom är giftorättsgods och delas lika vid en bodelning i samband med en skilsmässa (7:1, 9:1, 10:1 §§ ÄktB).
Ett äktenskapsförord kan sätta huvudregeln om likadelning ur spel, beroende på hur äktenskapsförordet är utformat kan all eller en del av makarnas giftorättsgods göras till enskild egendom och ingår då inte i bodelningen (7 kap. 2 § p. 1 ÄktB).
För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt ska det upprättas skriftligen och undertecknas av båda makar. Äktenskapsförordet ska registreras hos Skatteverket.
Jämkning av äktenskapsförord
Ett äktenskapsförord är ett avtal som uttrycker makarnas gemensamma vilja, utgångspunkten är därför att ett äktenskapsförord ska gälla. Det kan i vissa undantagsfall jämkas men jämkningsregeln används mycket restriktivt (12 kap. 3 § ÄktB, NJA 1993 s. 583).
För att jämkning över huvud taget ska bli aktuellt krävs det att äktenskapsförordet betydande missgynnar den ena maken. Det ska föreligga en påtaglig snedfördelning av makarnas samlade egendom som ett resultat av att makarnas egendom i stor omfattning gjorts till enskild.
Är det så att de enskilda tillgångarna helt eller huvudsakligen ägs av ena maken, kan det vara oskäligt mot den andra maken att efter ett långvarigt äktenskap stå helt eller nästan helt utan egendom vid bodelningen. En jämkning av äktenskapsförordet innebär att egendomen som omfattas av jämkningen kommer ingå i bodelningen.
Allmänna avtalsregler
Allmänna avtalsregler så som avtalslagen kan tillämpas analogt på ett äktenskapsförord.
Har en make lurats att underteckna ett förord kan man yrka på en ogiltigförklaring av äktenskapsförordet enligt 30 § avtalslagen. Detsamma gäller om någon har undertecknat ett äktenskapsförord under den typen av tvång som anges i avtalslagen (28 § AvtL). Att ett avtal har ingåtts med tvång innebär att tvång har utövats genom våld mot person eller genom hot som innebär trängande fara.
Övertagande av bostad trots äktenskapsförord
Det finns vissa möjligheter för den make som bäst behöver bostaden och bohaget att få ta över det i en bodelning. Detta gäller oavsett om bostaden har gjorts till enskild egendom genom äktenskapsförord (11 kap. 8 § ÄktB). Den make som övertar bostaden och/eller bohaget ska kompensera den andre maken med pengar om inte värdet kompenseras med giftorättsgods. För att få överta bostaden/bohaget krävs det särskilda skäl, vanligen att det finns barn i äktenskapet och den make som tar över bostaden har fått ensam vårdnad om barnet. En annan aspekt som talar för ett övertagande är att någon av makarna har svårt att skaffa en ny bostad. Även hyreslägenheter omfattas av övertaganderegeln och den make som bäst behöver bostaden kommer få ta över kontraktet.
Situationen i ditt fall
Har äktenskapsförordet upprättats på ett giltigt sätt ska det som utgångspunkt gälla, undantaget är i fall där äktenskapsförordet jämkas. Jämkning av äktenskapsförord sker mycket restriktivt, att en make lämnar äktenskapet med mindre egendom räcker inte för att reglerna om jämkning ska tillämpas.
I frågan finns det inte mer information än att ena maken verkar vara den som äger/hyr bostaden samt att ni har ett gemensamt konto. Det är därför svårt att säga om reglerna om jämkning eller ogiltighet skulle kunna vara tillämpliga, det är någonting som avgörs av domstol utifrån omständigheterna i ditt specifika fall. Beroende på omständigheterna i ditt fall finns det en möjlighet att du skulle kunna överta bostaden oavsett om den gjorts till enskild egendom i ett äktenskapsförord.
Här kan du läsa mer om äktenskapsförord och boka tid med en jurist om du behöver vidare hjälp i frågan.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.