Hej, Jag har några frågor om min man och den gemensamma vårdnaden vi har samt vår kommunikation eller brist av den. Vi har gemensam vårdnad sen ett par månader tillbaka så vi bestämt att gå skilda vägar. Innan vi separerade så tog han och begärde ut mina telefonlistor från Tele2 trots att det är mitt abonnemang och hotade att skicka dem vidare till en av mina kollegors fru (kollegan och jag som jag haft mycket kontakt) Han skickar dem till henne och hon efter det kommer hon hem till.mig och bakar på dörren och skriker. Efter det så låtsas min exman som ingenting.
Min exman skriver öppet på Facebook att jag nekat vår nu 4 snart 5 årings som pass och taggar #barnstraffas och efter det haglar kommentar in om vilken dålig mamma jag är och att han ska söka ensam vårdnad. Han syster lägger ut mitt namn och mitt barns namn och fortsätter späda på den nedlåtande tonen i kommentarerna.
När jag försöker tala med honom att jag inte alls nekat honom pass utan vi måste först lära oss kommunicera innan och att pass inte är det viktiga. Han vill inte tala med mig han är nedlåtande varje gång.
Det är en liten stad och jag känner ingen nästan utan det är staden han är född i och nu talar alla om mig. Jag får inte ens syl i vädret han lägger fram allt vilka dagar jag ska ha vilka och vilka semesterveckor han ska ha och vilka högtider sonen ska va hos vilken förälder ända tills bråk om att hans strumpor han köpte inte är med i överlämning bud hans vecka.
Han säger även att jag ska betala för allt Han vill även att vi köper två av allt då han inte vill dela. Jag ska köpa sportutrustning, vinterkläder, hjälm osv osv. Han tjänat 3 gånger (1miljon om året ligger hans inkomst på, en av de 10 rikaste i köping) så mycket som mig och har hälften av barnbidraget.
Jag vet inte vad jag ska göra. Har han rätt att göra allt detta?
Att ta hjälp av sociala medier och hans syskon att trycka ner mig, är det ens lagligt?
Har försökt gång på gång att vi ska tala men han bara trycker ner mig. Vad har jag rätt till och hur ska ja gå tillväga?
Kan jag säga att vi skriver ang högtiderna att det pappret ska vara daterat i 2 år sen om tycker om det så talar ni och ser om vi båda tycker om upplägget?
Och om hans systrata kan neka mig kontakt om ni skulle ses på stan?
Har han rätt att neka mig umgänge eller kontakt den veckan han er son?
Hej,
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Begära ut telefonlistor
Att operatören har lämnat ut dina samtalslistor till någon annan utan ditt samtycke är inte lagligt. Det gäller förstås bara om abonnemanget står i ditt namn och inte din makes. Det är bara du som abonnent som ska ha tillgång till dessa. Ett undantag är dock om du arbetar offentligt, då samtalslistorna i vissa fall kan vara allmän handling.
Nedlåtande uppgifter på sociala medier
Att uttala sig nedsättande om andra kan i vissa fall utgöra brott.
Att publicera kränkande uppgifter om någon kan vara straffbart enligt 5 kap. 1 § Brottsbalken och utgöra förtal. Förtal innebär att man utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt, eller annars lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning. Det krävs alltså att det är en uppgift som lämnas inte bara ett värdeomdöme eller en nedsättande kommentar.
Det är inte avgörande om uppgiften är sann eller inte så länge det finns en risk för att publiceringen leder till andras missaktning. Vad missaktning betyder är inte klart definierat utan det beror på vad som anses som klandervärt på den berördes ort eller inom hens egen samhällsgrupp och personkrets. Utgångspunkten är alltså den berördes situation.
Det finns ett undantag från straffansvar för förtal i 5 kap. 1 § 2 stycket Brottsbalken som är tillämplig om man är skyldig att uttala sig eller om det annars är försvarligt.
Frågan i ditt fall blir alltså om de uppgifter som din man och hans syster publicerat är ängnad att utsätta dig för missaktning. På basis av vad du har berättat kan jag tyvärr inte avgöra om det är tillräckligt för att utgöra förtal.
Förtalsbrott faller inte under allmänt åtal. Detta betyder att en åklagare inte kommer väcka åtal men du kan själv föra en process i domstol enligt 5 kap. 5 § Brottsbalken. Då kan det vara bra att ta hjälp av en verksam jurist.
Om du vill få bort de nedlåtande uppgifterna om dig på Facebook kan du anmäla att uppgifterna är kränkande. Inom en månad från att du begär att uppgifterna ska tas bort har du rätt att få svar från Facebook om begäran godkänns, nekas eller om det krävs mer tid för att undersöka frågan. Här kan du läsa mer om hur du går till väga. Eftersom att det kan ta lång tid innan uppgifterna tas bort på detta sätt och skulle jag rekommender att i första hand kontakta de som publicerat uppgifterna och be dem att ta bort dem.
Underhållsstöd
Du har berättat att ni har gemensam vårdnad om barnet. Om barnet bor ungefär lika mycket hos båda föräldrarna behöver vanligtvis ingen förälder betala underhållsbidrag. Det finns dock undantag till detta om t.ex. den ena föräldern har mycket högre inkomst än den andra. Det verkar som att detta kan vara aktuellt i din situation.
Om du vill veta mer om vad som gäller i denna fråga kan du boka tid för ett webbmöte med försäkringskassan här.
Oenigheter mellan föräldrar
Om ni har svårt att komma överens när det gäller ungänge, vårdnad, boende och barnets försörjning kan ni vända er till kommunen för att få hjälp med ett samarbetssamtal. Det är helt gratis och det kan vara enklare att hitta en gemensam lösning för barnets bästa med en oberoende part närvarande. Då kan ni avtala om bl.a. hur ni ska göra med högtider.
Om detta inte är tillräckligt för att ni ska komma överens om frågor som rör barnet kan du vända dig till tingsrätten för att väcka talan. Då kan det vara bra att ta hjälp av en verksam jurist som hjälper dig med processen.
Vid en domstolsprocess som rör barn ska alltid barnets bästa vara vägledande för utgången. Att den andra föräldern nekar dig kontakt med barnet och försvårar samarbetet mellan er kan vara till den andra förälderns nackdel i en domstolsförhandling när man prövar frågor om vårdnad, boende och umgänge.
Hoppas du fått svar på dina frågor. Om du har fler frågor eller om det är något jag missförstått något, kan du gärna ställa en ny fråga med fler omständigheter.
I flera av dina frågor verkar det som att du kunde ha nytta av att få hjälp av en verksam jurist som kan hjälpa dig. Här kan du boka tid hos en av våra duktiga jurister på ett kontor nära dig.
Vänliga hälsningar,
Sandra
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.