Hej!
Jag och min sambo separerade för en tid sedan. Min sambo utformade ett bodelningsavtal utan min vetskap där han sen ville att jag skulle skriva under. Ingenting i avtalet stämde så jag ville inte skriva under.
Vi har bott i ett hus som vi ägt gemensamt men han ville inte värdera huset för att köpa ut mig. Han ansåg att det inte behövdes. Detta var vi inte överens om. Jag begärde att avtalet skulle skrivas om och jag gav ett förslag på en låg summa som han kan köpa ut mig för och sen får han behålla resten. Det är fyra månader sen vi kom överens om det här och nu har han sagt till mig att han inte har råd att köpa ut mig för den summan för då kan han inte bo kvar. Jag vill att han ska bo kvar för att våra gemensamma barn har växt upp där.
Hur går jag tillväga nu? Inget bodelningsavtal är upprättat och underskrivet och jag har inte fått min del av pengarna som jag har rätt till. Skulle vara så tacksam för hjälp!
Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.
Sambodelning
Bodelning för sambor regleras i sambolagen. När ett samboförhållande upphör så ska bodelning ske om någon av samborna begär det, 8 § sambolagen. Sådan begäran ska framställas till den andra sambon inom ett år från det att samboförhållandet upphörde.
Det finns inget formkrav på själva begäran, den kan alltså framställas både muntligen och skriftligen. Några vittnen eller särskilda underskrifter behövs inte heller. Det är den som påstår att begäran har framställts som ska bevisa att så har skett inom ett år från det att samboförhållandet upphört.
Det som delas är enbart sådan egendom som utgör samboegendom, dvs. gemensam bostad och gemensamt bohag, 3 § sambolagen.
Bodelningsförrättare
Enligt 26 § sambolagen gäller reglerna för makars bodelning i 17 kap. 1, 2 och 4 – 9 § § äktenskapsbalken (ÄktB) även för sambor. Det innebär att om samborna inte kan komma överens om bodelningen så ska domstol, efter ansökan från ena sambon, förordna om bodelningsförrättare.
Bodelningsförrättaren tar då över ansvaret för bodelningen. En sådan förrättare har utökade rättsliga möjligheter för att "tvinga fram" en bodelning.
Om en sambo t.ex. inte lämnar uppgifter om sina tillgångar och skulder till bodelningsförrättaren så får domstolen, på ansökan av förrättaren, döma ut vite som den sambon blir skyldig att betala. En sambo är även skyldig att inför domstol och under ed bekräfta riktigheten av uppgifterna om den andra sambon begär det, 17 kap. 5 § ÄktB.
Bodelningsförrättaren är även behörig att själv avgöra tvistiga frågor som rör bodelningen, om samborna själva inte kan komma överens, 17 kap. 6 § ÄktB.
Rekommendation
Om det är så att ni inte kan nå en lösning angående huset på egen hand, så skulle jag rekommendera er att vända er till tingsrätten och ansöka om bodelningsförrättare. Denne tar då över bodelningen och ser till att en lösning nås.
Det viktigaste är att begäran om bodelning har gjorts inom ett år, annars förvinner rätten till bodelning. Om det fortfarande inte gått ett år sen separationen så uppstår inga problem eftersom en ansökan om bodelningsförrättare räknas som en begäran om bodelning. Om mer än ett år gått så måste den som vill ha bodelning visa att begäran gjorts inom ett år. Troligtvis räknas redan det första bodelningsavtalet som en begäran om bodelning. Detta kan då användas som bevis.
Om ni hellre vill lösa detta utanför domstol så kan jag rekommendera er att vände er till Familjens jurists experter på bodelning.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.