Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Sambos rätt till gemensam bostad

Min sambo vill jag söka flytta, han köpte huset vi flyttade in gemensamt innan bodde vi i hans tidigare bostad som såldes. Jag betalar hyra sköter allt hemma handlar mat osv. Hur gör jag kan han verkligen kasta ut mig fast jag inte har bostad.

Rådgivarens svar

2020-08-16

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.

Samboegendom

Samboegendom är sambors gemensamma bostad och bohag, om egendomen har förvärvats för gemensam användning (3 § sambolagen). Med sambors gemensamma bostad avses fast egendom som samborna eller någon av dem äger.

Bodelning

När ett samboförhållande upphör, skall på begäran av någon av samborna samboegendomen (gemensam bostad och bohag) fördelas mellan dem genom bodelning. Någon av samborna kommer således få bostaden på sin bodelningslott. Begäran om bodelning skall framställas senast ett år efter det att samboförhållandet upphörde (8 § sambolagen).

Om bostaden är samboegendom så kan samborna även gemensamt kommit överens om vem som ska bo kvar i bostaden genom att skriva in detta i ett bodelningsavtal.

Övertagande av bostad

Om bostaden utgör samboegendom kommer den av samborna som bäst behöver bostaden få bo kvar i den (16 § sambolagen). Samborna har som utgångspunkt lika stor rätt till bostaden. Om bara en av samborna står på kontraktet gäller dock att ett övertagande av den andra sambon anses skäligt i förhållande till övriga omständigheter. Övertaganderätten innebär inte att den avlämnande sambon förlorar värdet av den egendom som tas över utan endast en rätt för den övertagande sambon att mot avräkning på sin andel eller genom att lämna egendom eller betala ta över egendomen. Det skulle anses som oskäligt om en sambo får överta bostad och hela bohaget om den andra sambon inte har någon annan egendom som inte ingår i bodelningen. En sambo har även rätt att i stället för att lämna egendom till den andra sambon betala motsvarande belopp i pengar (17 § sambolagen).

Er situation

Som ovan nämnt är en bostad att anse som samboegendom om den har förvärvats för gemensam användning, oavsett om bara den ena sambon äger den och står på kontraktet. I ert fall verkar det som sambon köpt huset i syfte att ni två ska bo där tillsammans vilket talar för att bostaden utgör samboegendom. Bostaden ska således delas lika er emellan vid en bodelning. Du måste därför begära bodelning inom ett år från det att samboförhållandet upphörde för att kunna ha rätt till halva bostad, förutsatt att det inte finns något avtal er emellan som säger något annat. Den sambo som bäst behöver bostaden kommer då att få bo kvar i den. Eftersom din sambo står på kontraktet krävs att övertagandet ska anses skäligt i förhållande till övriga omständigheter. Då jag inte vet omständigheterna i ditt fall kan jag dessvärre inte besvara frågan närmare. Min rekommendation är att du kontaktar en av våra jurister på Familjens Jurist för ytterligare vägledning i ärendet och hjälp med bodelningen.

Hoppas du känner att du fick svar på din fråga. Har du ytterligare funderingar är du välkommen att höra av dig igen till oss på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.