Hej, har separerat efter 30 år. Vi har ett samboavtal , där står: Att vi sammanlever under äktenskapsliknande förhållanden enligt Lag om sambors gemensamma hem, avtalar härigenom att reglerna om bodelning i nämnda lag inte ska tillämpas om vi skulle separera. Har köpt ut min sambo från fastigheten 2003 pga. en konkurs av hans företag, då skrevs också detta samboavtal. Vi ska ju inte dela på bostad och bohag enligt samboavtalet, vad ska vi då dela på? Lösöre? Vad är det för skillnad på bohag och lösöre och ska detta isåfall delas? Jag trodde att var och en tog sitt vid en separation med samboavtal, stämmer det?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
För att ett par ska anses vara sambor gäller enligt sambolagen (SamboL) att man stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll.
Att välja att SamboL ska tillämpas i ens förhållande är frivilligt. Däremot räcker det att vid relationens upplösande, på begäran av en av parterna, bodelning förrättas, se 8§ SamboL. Därmed finns i SamboL möjlighet för parterna att avtala, i ett samboavtal, att reglerna om bodelning inte ska tillämpas vid en separation, se 9§ SamboL. Detta är något ni uttryckligen kommit överens om i ett samboavtal.
Konsekvensen av detta blir helt enkelt att nu när ni separerar lämnar vardera part relationen med den egendom som man kom in med själv och införskaffat av egna medel. Exempelvis om du köpte kaffebryggaren då tar du med dig den och om din f.d. sambo köpte vardagsrumsbordet då kan han ta den osv. Avseende huset så är den även att anses vara din om allting vid övertagandet år 2003 innebär att du blev ensam ägare till huset.
När det gäller din fråga om lösöre och bohag kan man sammanfatta skillnaden mellan begreppen enligt följande:
För er del är det inte av större betydelse vad egendomen omfattas av, dvs. lösöre eller bohag, allt oavsett om det är lösöre eller bohag som tillhör dig, är sådant som du har rätt att ta med dig vid separationen.
Hoppas du känner att du fått svar på din fråga annars är du välkommen att ställa en ny.
Mvh
Asal
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.