Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Ska pensionen ingå i bodelningen mellan makar?

I vilka fall ingår pensionsparande i bodelning?

Rådgivarens svar

2020-08-25

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Vilken pension ska ingå i bodelningen?

Pensionsrättigheter består av allmän pension, tjänstepension och individuellt pensionssparande. Nedan behandlas dessa var för sig.

Allmän pension

Allmän pension ska aldrig ingå i bodelningen. Sådan pension ska alltså alltid hållas utanför bodelningen (äktenskapsbalken 10 kap 3 §).

Tjänstepension

En tjänstepension är en pensionsförsäkring där arbetsgivaren ansvarar för att betala premien för arbetstagaren. Försäkringen kan ägas av antingen arbetsgivaren eller av arbetstagaren. Huruvida tjänstepension ska ingå i bodelningen eller inte beror dels på hur tjänstepensionen är utformad och dels på arbetstagarens rätt att förfoga över pensionen. Detta utvecklas närmare nedan.

Som huvudregel gäller samma lagrum för tjänstepension som vid allmän pension, dvs både allmän och tjänstepension ska hållas utanför bodelningen (äktenskapsbalken 10 kap 3 §). För tjänstepensionen finns dock ett undantag. Rätten till tjänstepension kan nämligen komma att ingå i bodelningen om rättighetsinnehavaren (dvs den som har rätt till pensionen) kan förfoga över rättigheten. 

Om arbetstagaren äger sin egen tjänstepension och arbetsgivaren endast betalar för premierna, brukar tjänstepensionen i regel likställas med en privat pensionsförsäkring som ska ingå i bodelningen.

Om arbetsgivaren däremot äger försäkringen innebär det i regel att pensionsrättigheten inte går att överlåta och att den därmed inte heller ska ingå i bodelningen (58 kap. 16 och 17 §§ inkomstskattelagen). I vissa fall ska dock pensionsrättigheten ingå i bodelningen, trots att den ägs av företaget och därmed inte går att överlåta. Det är nämligen medbestämmanderätten och inflytandet över pensionssparandet som gör att en viss pensionsrättighet som egentligen inte ska ingå i bodelningen trots allt ska ingå. Detta gäller t.ex. om den pensionsberättigade har en ledande position hos arbetsgivaren med extra pensionsavsättning eller om den pensionsberättigade har hög lön. Observera dock att redan utbetald tjänstepension ska ingå i bodelningen, om inte makarna genom ett äktenskapsförord kommit överens om annat (se mer om detta i nästa avsnitt om privat pensionssparande).

Sammanfattningsvis kan sägas följande. Huruvida tjänstepension ska ingå i bodelningen eller inte beror huvudsakligen på hur pensionsförsäkringsavtalet är utformat. Ägs den av arbetstagaren ska den i regel ingå i bodelningen. Ägs den däremot av arbetsgivaren ska den i regel inte ingå i bodelningen. Detta gäller som sagt endast pension som ännu inte blivit utbetald. Detta utvecklas närmare i nästkommande avsnitt,

Privat pensionssparande

I bodelningen mellan makar ska endast giftorättsgods ingå (äktenskapsbalken 10 kap 1 §). Med giftorättsgods avses egendom som inte är enskild egendom (äktenskapsbalken 7 kap 1 §). För att veta vilken egendom som är giftorättsgods (och som alltså ska ingå i bodelningen) måste man veta vilken egendom som är enskild egendom.

Med enskild egendom avses bl.a. egendom som enligt ett äktenskapsförord ska ses som enskild egendom (äktenskapsbalken 7 kap 2 § första punkten). Detta betyder att makarna genom att upprätta ett äktenskapsförord kan bestämma att viss egendom, t.ex. privat pensionsförsäkring eller utbetald pension, ska vara enskild egendom.

Avslutning

Jag hoppas det var svar på din fråga. Har du fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.