Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Ska privat pensionsförsäkring ingå i bodelning?

Ska privat pensionsförsäkring tas upp vid en bodelning/skilsmässa?

Rådgivarens svar

2020-10-12

 

Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Din fråga rör pensionsförsäkring och om sådan ska tas med i bodelning vid skilsmässa. Nedan följer information om bodelning som jag hoppas kan hjälpa till att besvara din fråga. Bodelning regleras i äktenskapsbalken (ÄktB)

Bodelning vid skilsmässa och vad som ska ingå

Enligt 9 kap. 1 § ÄktB ska bodelning ske vid skilsmässa, och genom bodelningen ska makarnas egendom ska fördelas mellan dem. Det som ska ingå i bodelningen är makarnas giftorättsgods, detta enligt 10 kap. 1 § ÄktB. Giftorättsgods är enligt 7 kap. 1 § ÄktB allt som inte är enskild egendom. Enskild egendom är i sin tur bland annat sådan egendom man skrivit ska vara enskild i ett äktenskapsförord eller egendom man fått som gåva med ett villkor om att det ska vara mottagarens enskilda egendom, se 7 kap. 2 § ÄktB.  Huvudregeln är alltså att allt giftorättgods ska ingå i bodelning, men det finns undantag för vissa sorters egendom som inte ska ingå i bodelningen.

 

Egendom som inte ska ingå i bodelningen

Enligt 10 kap. 3 § första stycket ÄktB ska rättigheter som inte kan överlåtas samt rättigheter av personlig art inte tas med i bodelningen, exempelvis pension från arbetsgivare. Det som träffas av 10 kap. 3 § första stycket ÄktB ska alltså inte vara med i bodelningen. Enligt en lagkommentar till 10 kap. 3 § ÄktB är dock huvudregeln att rätt till pension på grund av privat pensionsförsäkring är en sådan tillgång som ska ingå i bodelningen. Individuella försäkringar som inte har samband med tjänst eller anställning är överlåtbara och ingår därför i bodelningen, om det inte står något annat i villkoren för just den aktuella försäkringen. 

 

Jämkning

Enligt 10 kap. 3 § tredje stycket ÄktB kan rätt till pension på grund av försäkring undantas vid bodelning som sker på grund av skilsmässa om det är oskäligt att ta med hela försäkringen i bodelningen. Kravet är att beloppet som tas ut beskattas som inkomst och att försäkringen ska gälla rätt till ålderspension, sjukpension eller efterlevandepension om det finns rätt till utbetalning vid bodelningen. Enligt lagkommentarer är dock detta en undantagsregel och ska tillämpas med försiktighet. 

 

Sammanfattning

Huvudregeln är att allt giftorättsgods ska ingå i bodelningen förutom det som är särskilt undantaget i bland annat 10 kap. 3 § ÄktB. Vissa pensionsförsäkringar är sådana att de ska undantas, men vanligtvis brukar privata pensionsförsäkringar vara sådana att de ska tas med i bodelningen. Allt beror på utformningen av pensionsförsäkringen och vad det finns för villkor för just den aktuella pensionsförsäkringen. Om den privata pensionsförsäkringen ska tas upp i bodelningen kan det ibland finnas anledning att ändå inte ta med den ifall det skulle vara oskäligt. Det ska dock bara ske i undantagssituationer.

 

Rekommendation

Om man har en privat pensionsförsäkring men man inte vill att den ska ingå i en bodelning kan man skriva ett äktenskapsförord där man gör den till enskild egendom.  Detta kan man få hjälp med av Familjens jurist genom att använda tjänsten Äktenskapsförord online. Om du behöver annan rådgivning finns det även möjlighet att boka en tid med Familjens jurist.

 

Jag hoppas att du fick svar på din fråga! 

 

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.