Jag har köpt ut min ex sambo ur våran bostadsrätt. Vi räknade ut vinstskatten och detta plus ev mäklarkostnad drogs av på det jag fick betala honom, vi är överens, detta var precis i slutet av april i år. Nu tänkte jag skriva till min bostadsrättsförening att bara jag äger lägenheten. Däremot såg jag någonstans av en slump att det stod på någon juridiksida att om man inte skriver bodelning på papper att man då måste betala hans del av skatten nästa gång redan? Stämmer detta? Det har inte jag någon möjlighet till och jag vill absolut bo kvar. Kan vi då skriva ut ett eget bodelningspapper nu i efterhand som räcker så jag slipper betala hans del av skatten? Vi var överens vid bodelningen.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Jag ska nedan redogöra för vad som gäller kring bodelning och bodelningsavtal mellan sambor. Bodelning mellan sambor regleras i sambolagen (SamboL).
Bodelning mellan sambor
När ett samboförhållande upphör ska samboegendomen fördelas lika mellan samborna genom bodelning om någon av dem begär det, 8 § SamboL. Samoboegendom utgörs av sambors gemensamma bostad och bohag om egendomen har förvärvats för gemensam användning, 3 § SamboL. Däremot är det möjligt för samborna att avtala om annat än vad som anges i sambolagen genom ett samboavtal, 9 § SamboL.
Vad gäller i detta fall?
Begäran om bodelning ska framställas senast ett år efter det att samboförhållandet upphörde, 8 § andra stycket SamboL. Sambolagen är dispositiv vilket innebär att någon bodelning inte behöver göras om annat är avtalat mellan samborna eller om ingen av samborna begär bodelning, i sådana fall krävs inte heller något bodelningsavtal. Ett bodelningsavtal är ett bevis på att en bodelning har skett och det visar hur sambornas tillgångar har fördelats vid bodelningen. Det medför även att ingen av samborna kan kräva en bodelning igen. Det är viktigt att upprätta ett bodelningsavtal vid en skilsmässa mellan makar, men det är även viktigt när sambor separerar och det är ofta något som banken kräver om någon av samborna vill ta nya bolån. Det som ska skrivas in i bodelningsavtalet är samboegendomen, dvs bostad och bohag som har köpts för gemensam användning. Genom ett bodelningsavtal kan alltså ingen av er sambor kräva ytterligare pengar eller liknande.
Sammanfattning och rekommendation
Skrivs inget samboavtal finns det inget bevis på att en giltig bodelning har skett vilket gör att det i praktiken är möjligt att kräva ytterligare en bodelning inom ett år från separationen. Vill ni ha hjälp att upprätta ett bodelningsavtal kan Familjens Jurist hjälpa er. Här kan du boka en tid hos någon av Familjens Jurist jurister. Det är även möjligt att upprätta ett juridiskt giltigt bodelningsavtal online med hjälp av Familjens Jurist online-tjänst. Hoppas du fick svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.