Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Skatt på omkostnadsersättning för familjehem

Hej!

Min mamma har varit ett familjehem för en ensamkommande flykting under några år nu.
I kontraktet hon har med arbetsgivaren så står det att hon ska få, utöver arvode, 6400kr i omkostnadsersättning som ej ska beskattas. I höstas fick hon ett krav från skatteverket att hon nu måste betala skatt på en del av omkostnadsersättningen då de anser att det har varit för högt.
Eftersom hon har fått denna summa utbetald månadsvis under ett par års tid så är skatteskulden ganska belastande för henne. Hennes dåvarande arbetsgivare vill inte betala den här skatten och skatteverket vill att hon ska betala den. Men eftersom detta har varit en omkostnad för barnet och inte en lön till henne så funderar hon nu om det verkligen är hon som ska betala in skatt på pengar som inte har varit avsedda för henne?

Tack på förhand!
Mvh

Rådgivarens svar

2019-01-17

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

Avdrag för omkostnadsersättning

Regler om skatt finns i inkomstskattelagen. Där stadgas det

1. att "...arvoden, kostnadsersättningar [...] och alla andra inkomster som erhålls på grund av tjänst ska tas upp som intäkt", samt att

2. [u]tgifter för att förvärva och bibehålla inkomster ska dras av som kostnad".

Omkostnadsersättningen är en kostnadsersättning och ska således tas upp som inkomst. Omkostnadsersättningen ges dock för att täcka utgifter som är nödvändiga för att förvärva och bibehålla inkomster (det är ju för täckandet av kostnader i arbetet som ersättningen betalas ut) och ska således även dras av. Avdrag får dock endast göras med den del av kostnaderna som varje år överstiger 5 000 kr. Så här säger Skatteverket (Verket) om Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och deras rekommenderade schablonersättningar:

Verket anser att grundkostnader enligt SKL:s rekommenderade schabloner bör godtas i sin helhet som kostnadsersättning. [...] Familjehemsföräldern som är mottagare av ersättningen ska ta upp beloppet som en skattepliktig inkomst och medges samtidigt avdrag med motsvarande belopp.

Så länge din mamma har fått ersättning enligt schablonerna som SKL har ställt upp, så ska hon alltså medges avdrag. Om han fått högre ersättning än detta ska avdrag inte medges fullt ut och hon kommer därför att få ett skattepliktigt överskott. Hon ska ta upp all omkostnadsersättning, men får bara dra av ett belopp motsvarande SKL:s schablonbelopp.

I samma ställningstagande säger Skatteverket även något om den månadsersättning som SKL tidigare har rekommenderat ska betalas ut till varje uppdragstagare.

Av SKL:s rekommendationer framgår att det utöver de rekommenderade omkostnadsersättningarna även ska betalas en ersättning på 130 kr per månad och uppdragstagare. Denna ersättning är en form av skattekompensation då det bara är kostnader som överstiger 5 000 kr som är skattemässigt avdragsgilla för familjehemsföräldern. Ersättningen är alltså inte avsedd att täcka kostnader som familjehemsföräldern har i sitt uppdrag. Om uppdragsgivaren betalar ut en sådan ersättning bedöms den som skatte- och avgiftspliktigpliktig ersättning. Familjehemsföräldern kan inte heller medges avdrag för ersättningen. Ersättningen utgör pensionsgrundande inkomst för familjehemsföräldern, eftersom den inte kan jämställas med en kostnadsersättning.

Denna ersättning om 130 kr/månad = ca 1500 kr om året, var alltså avsedd att täcka skatten på de 5 000 kr som man inte får dra av. Då denna ersättning inte motsvarar några kostnader får den dock inte dras av och ska därför beskattas varje år. Det här är en ersättning som SKL inte längre rekommenderar, just eftersom att den leder till en ökad och inte minskad skattebörda för uppdragstagaren.

Högre omkostnadsersättning

SKL:s schablonbelopp godtas alltså av Skatteverket i princip utan att man behöver bevisa sina utgifter. Om man däremot får betalt mer än vad SKL rekommenderar så gäller följande:

I undantagsfall kan det förekomma att ersättning betalas ut med belopp som överstiger de av SKL fastställda beloppsramarna för antingen grundkostnader eller tilläggskostnader. Även i dessa fall ska det finnas ett godtagbart underlag som visar att ersättningen motsvarar de kostnader som kan beräknas uppstå på grund av barnets eller den vuxnas individuella behov. Det är alltså endast sådana ersättningar som motsvarar kostnader i uppdraget som skatte- och avgiftsmässigt får behandlas som kostnadsersättning.

Det är i sådana fall upp till din mamma att visa att hon faktiskt har haft de kostnader som hon vill göra avdrag för. Det kan vara svårt att göra, särskilt när det gäller något år tillbaka i tiden.

Sammanfattning

Om din mamma får betalt enligt SKL:s schablonbelopp ska hon inte behöva bevisa någonting för att få göra avdrag. Om hon däremot får en högre ersättning än SKL rekommenderar så ligger det på henne att visa att hon faktiskt har haft dessa utgifter. Jag har svårt att se att arbetsgivaren skulle kunna göras ansvarig på något sätt i den här situationen.

Jag hoppas att det var svar på din (mammas) fråga. Om du har någon ytterligare fundering, kring detta eller något annat, så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

Med vänlig hälsning,
Helmer

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.