Jag och min fru är mitt uppe i ett husbygge. Vi har en byggkredit, har slutbetalt tomten och har beställt huset som ska levereras i slutet av juni och vi får nycklarna i augusti. Efter det återstår det för oss att måla huset, lägga golv, tapetsera mm. Vi står som medsökande/ägare tillsammans på alla papper och vi är gifta sedan 3år. Vi har 2 barn ihop ifall det är intressant.
Nu vill min fru separera och ta ut skilsmässa och vi ser över vad vi ska göra med huset vi bygger. Att bryta kontraktet med husleverantören är ej aktuellt pga kostnaden det blir utan vi kommer att bygga klart det. Vi har 3 förslag vi funderar på:
1) Min fru har frågat mig ifall hon kan köpa ut mig för hälften av den summa vi gemensamt har lagt i egna pengar, ej det som är upptaget i byggkrediten, hittills på bygget. Är det rätt att göra så eller ska man ta i beaktning vad huset blir värt när det är klart för att fastställa summan som hon ska betala mig? Hur är det med tid som jag har lagt ner på planerande, träffa myndigheter mm som inte hon har lagt ned? Hennes plan var då att själv bo i huset med våra barn som hon kommer att ha 50%. Är det annars rätt att skriva att om hon säljer det inom tex 10år ska jag få tex 15% av eventuell vinst utöver den summa på hälften av det vi lagt ut hittills?
2) Vi bygger ihop och betalar lika mycket på varje del sedan försöker vi sälja det och delar eventuell vinst 50-50. Har ni några råd och tips om det?
3) Vi bygger ihop och betalar lika mycket på varje del sedan försöker vi hyra ut det. Vad ska vi isåfall tänka på när vi hyr ut det?
Har ni något mer tips som vi ska tänka på? Jag vill att det ska lösas sig så bra som möjligt, jag vill inte att någon av oss ska känna sig lurad av den andra utan vi ska kunna fortsätta vara vänner när allt det här är över.
Hej! Tack för att ni valt att vända er till Fråga Juristen med er juridiska fråga.
Inledning
Jag har valt att lägga upp svaret som så att jag först går igenom hur egendomen ska delas upp i lagens mening och sen diskutera de förslagen som du kommer med. Lagen ställer upp en lösning i denna situationen men samtidigt kan ni gemensamt komma överens om hur situationen ska lösas. Huruvida en lösning är mer "rättvis" och minskar risken för att någon känner sig lurad är det svårt för mig att svara på. Om ni själva kan komma överens om en lösning som ni båda känner är rättvis minskas risken för att ni framtiden bråkar. Med det sagt så ska jag nu försöka besvara din fråga.
Äktenskapsbalkens svar på er fråga
Utan att gå in på allt för djupt hur reglerna ser ut så delas vardera makes egendom upp i giftorättsgods och enskild egendom. Huset som ni bygger tillsammans utgör giftorättsgods och ska därför delas lika mellan er. Om någon av er vill ta över huset så är denne skyldig att kompensera motparten till marknadsvärdet. Enligt 11 kap. 3 § äktenskapsbalken (ÄB) så ska vardera makes giftorättsgods, efter att eventuella skulder dragits av, läggas samman och delas med två. Vad ni får av giftorättsgodset är upp till er. Vid en bodelning så utgår man från egendomsförhållandena den dagen som talan om äktenskapsskillnad väcktes enligt 9 kap. 2 § ÄB. Det här innebär att värdet på er fastighet den dagen som talan om äktenskapsskillnad väcks är det värdet ni ska utgå från i bodelningen och om din fru tar över huset så har du rätt att få ut hälften av det värdet (förutsatt att eventuella skulder samt egendom tillåter det).
Era förslag
Att din fru köper ut dig redan nu ser jag vissa problem med. Dels kan det bli problematiskt att hon ensam tar över krediten. Du kan fortfarande bli även fast du saknar ägande i fastigheten. Vidare bör du även ha rätt till marknadsvärdet av fastigheten. Jag kan dock inte svara på vad marknadsvärdet är och det är osäkert om det är speciellt mycket högre än den kostnad som ni tillsammans lagt in i arbetet. Det kan vara svårt att räkna ut vad det arbetet du lagt ner personligen ska vara värt. Jag tänker nu på att du bl.a. träffat myndigheter och annat ideellt arbete. Det kanske därför är smartare om ni båda fortsätter dela lika på eventuella kostnader och när huset är färdigställt så anlitar ni en mäklare som kan värdera huset åt er och din fru köper sedan ut dig för hälften av den summan.
Att ni båda säljer huset efter det är färdigställt är en annan möjlighet. Det kan dock uppstå onödiga kostnader i och med att ni båda måste hitta egna boenden exempelvis mäklarkostnader.
Väljer ni att hyra ut huset kommer ni samäga huset och det kan bli problematiskt med hur ni ska förvalta egendomen. Enligt samäganderättslagen så ska ni vara överens om egentligen allting ni gör i bostaden. Så länge ni är överens är det egentligen inga problem. Men om någon av er vill sälja och den andre inte vill det kan det uppstå tvister då båda måste vara överens om att sälja fastigheten.
Sammanfattning
Hur ni slutligen väljer att göra kan jag inte svara på. Som jag skrev i början så finns det inget rätt svar på din fråga utan det är från person till person hur man väljer att göra. Ni kan välja att följa den väg som lagen lagt ut men om ni känner att någon annan lösning är bättre så kan ni göra det. Personligen tror jag det skulle vara lättare att vänta med bodelningen till dess att huset är färdigställt. Eftersom ni har barn under 16 år tillsammans ska äktenskapsskillnad föregås av 6 månaders betänketid enligt 5 kap. 1 § ÄB. Ni bör därför i min mening vänta till dess att betänketiden har gått ut innan ni bestämmer att en part ska köpa ut den andra. Jag förstår att ni vill lösa detta så snabbt som möjligt men jag skulle råda er att vänta ut betänketiden och se vart ni står då. Framförallt blir det mycket lättare att värdera huset i detta läge då det är färdigställt.
Hoppas detta svar var till er hjälp och om det är något mer ni undrar över är ni välkomna att skriva till oss igen.
Med vänliga hälsningar
Gabriel
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.