Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Skriva över billån efter separation

Hej! Jag har separerat i mars detta året och vi hade köpt en bil ihop. Min sambo betalade kontantinsatsen men vi betalade tillbaka lånet ihop. När vi separerade tog han bilen och jag fick inget för den då han tyckte att det var han som stått för reparationskostnaderna.
Nu till problemet- han vägrar ta över billånet till sig, så jag står fortfarande kvar på lånet som är sammanlagt 38.000kr.
Hans ultimatum är att jag ska skriva över vårt ena barn på hans adress, men jag tycker inte att de sakerna hör ihop med varandra.
Vad kan jag göra. Det känns inte rätt att jag ska stå kvar på ett lån vars bil jag inte äger.
 

Rådgivarens svar

2018-09-27

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i ditt fall och hur du kan gå vidare. Den lag som reglerar samboförhållanden är Sambolagen. Barns folkbokföringsadress regleras i Folkbokföringslagen.

Billån
I sambolagens 3 § framgår vad som räknas som samboegendom. En bil är inte samboegendom, inte heller lånet till den. Huvudregeln är alltså att den som köpt bilen blir ägare till den, om det inte föreligger så kallad dold samäganderätt som gör att ni båda har rätt till halva bilen. När ni tog ett billån ingick ni ett avtal med banken som ju är en utomstående part, därför brukar de skyldigheter man har mot banken som medlåntagare kvarstå även om man separerar. Ägaren till bilen kvarstår alltså som enda ägare, medan de som står på lånet blir solidariskt betalningsskyldiga.  

Precis som du nämner kan man träffa en överenskommelse om att lånet ska övergå på den part som är ägare till bilen efter en separation. Värt att veta är att överenskommelser som träffas mellan två parter alltid ska grundas på frivillighet, det är en stark princip inom avtalsrätten. Jag förstår dig när du menar att dessa två saker inte hör ihop med varandra, och det kan vara bra att veta att det i avtalslagen finns regler om att överenskommelser kan bli ogiltiga om en part blir för pressad till att ingå avtal.

Folkbokföring
En person ska vara folkbokförd på den fastighet där den regelbundet tillbringar sin dygnsvila, eller om barnet är bosatt på fler än en fastighet, där hen har sitt egentliga hemvist. Ett barn som bor på två adresser ska folkbokföras hos den av föräldrarna som de båda är överens om, under förutsättning att föräldrarna har gemensam vårdnad och barnet bor ungefär lika mycket hos vardera vårdnadshavaren. Kommer ni inte överens, ska frågan prövas utifrån var barnet har sitt egentliga hemvist, vilket fattas i första hand av Skatteverket. Det brukar då resultera i ursprungsbostaden ifall en förälder bor kvar där, eller annars där barnet spenderar flest dygnsvilor. Går det inte att avgöra utifrån det, är det saker som avstånd till skola, områdesnärhet, aktuell bostad eller övriga omständigheter som kan vara avgörande.

Sammanfattning
Svaret beror alltså på huruvida ni har gemensam vårdnad och hur mycket barnet bor hos er båda. Skulle det vara så att barnet bor ungefär lika mycket hos er båda och ni har gemensam vårdnad, kan du alltså lämna det till Skatteverket att avgöra folkbokföringsadress om ni inte kommer överens och därefter försöka träffa en överenskommelse om billånet. 

Jag hoppas att detta svar gav dig mer klarhet i situationen. Du kan komma i kontakt med en jurist här. Du kan både få en livsbesiktning över telefon och boka en tid med en jurist. Våra jurister är specialiserade på familjerätt och kan självklart hitta den lösning som du eller ni tycker passar bäst. Via den här länken kan du boka en tid.

Jag hoppas att situationen löser sig!

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.