Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Ta sig ur gemensamt bolån samt säkra upp rätt till ersättning

Hej, jag står mitt i en separation och här är mitt dilemma:
- jag äger 50% av ett hus tillsammans med min sambo. Vi står båda på bolånen.
- hon vill försöka behålla huset vilket inte går i dagsläget pga hennes ekonomiska situation. Men hon vill inte bodela nu utan få mer tid till att förbättra sin ekonomi för ett eventuellt övertagande.
- jag vill komma ur huslånet snarast pga lägenhetsköp.
- Om vi skulle sälja huset så skulle vi göra en vinst på ca 400000
- Hennes enda chans att få överta lånet och huset är att vänta med att betala ut summan till mig (ca 200 000) som jag skulle bli ersatt med vid utlösen.
Min fråga är: Om hon övertar lån och hus utan att betala mig nu - kan man skriva något juridistk bindande avtal om att jag skall bli ersatt med 200 000 inom tex 6 månader. Och att om hon inte är likvid att göra det får sälja huset?
 

Rådgivarens svar

2017-09-27

Hej och stort tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Jag uppfattar din fråga som att du undrar om det finns någon möjlighet för dig att ta dig ur de gemensamma bolånen som du har tillsammans med din exsambo genom att upprätta ett avtal om betalning inom sex månader. Nedan kommer jag därför redogöra för vad som gäller i denna situation.

Samägande oberoende av samborelation
Eftersom du och din exsambo äger huset och står för bolånen gemensamt så har ett samägande mellan er uppstått, alldeles oberoende av er samborelation. Enligt sambolagen ska den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget, 3 § sambolagen (SamboL), ingå vid en bodelning på begäran av någon av samborna, vilket framgår av 8 § SamboL. Detta gäller även det hus ni äger gemensamt om ni använt huset som er gemensamma bostad. Skulle ni emellertid välja att inte bodela så äger ni ändå hälften var i enlighet med 1 § samäganderättslagen.

Gäldenärsbyte kräver borgenärens samtycke
För att du ska kunna komma ur bolånet krävs det att din exsambo tillåts överta betalningsansvaret för banken som lånat er pengar för husköpet. Ni kan alltså inte ensidigt bestämma att bara en av er ska stå på lånet, då gäldenärsbyte inte är tillåtet utan borgenärens (bankens) samtycke, vilket följer av rättsgrundsatsen att avtal ska hållas och kan indirekt utläsas ur 1 § skuldebrevslagen (SkbrL). Du kan alltså inte komma ur bolånet genom ett avtal med din exsambo om inte banken godkänner henne som ensam gäldenär, utan du förblir solidariskt bunden så länge lånet inte är betalat (2 § SkbrL).

Skuldebrev eller pantbrev?
Om banken emellertid skulle godkänna din exsambo som ensam låntagare kan du komma ur lånet och därmed upprätta ett skuldebrev, eller ett pantbrev i fastigheten, för att på så sätt låta henne betala skulden till dig i efterhand. Smidigast vore att upprätta ett skuldebrev, som i princip är ett avtal om en skuld mellan dig och din exsambo. Ett skuldebrev anses vara bärare av rätten till betalning och du kan således vända dig till Kronofogdemyndigheten för att få betalt om inte hon betalar efter att skulden förfallit till betalning. Du kan dock inte reglera att betalning ska utgå från just huset i ett skuldebrev, utan det är Kronofogdemyndigheten som beslutar vilken egendom som ska utmätas.

Vill du försäkra dig om att skulden betalas genom huset så kan ni upprätta ett pantbrev i fastigheten. Ett pantbrev är ett bevis om att inteckning i fastighetsregistret gjorts och den som innehar pantbrev i fastigheten kommer få betalt ur fastigheten i första hand. Det kostar 2 % av pantbrevets värde för att få upprätta ett pantbrev. Följande alternativ kan alltså bli mer kostsamt och är krångligare än att upprätta ett vanligt skuldebrev.

Sammanfattning och handlingsalternativ
Du och din exsambo kan inte ensidigt besluta att hon ska överta betalningsansvaret för lånet genom att ni upprättar ett avtal mellan er, utan gäldenärsbytet måste bekräftas av banken. Om ni inte får tillstånd till gäldenärsbytet så är alternativen att ni antingen säljer huset för att lösa lånen, eller att du står kvar som medlåntagare. Om banken emellertid godkänner gäldenärsbytet så kan du och din exsambo självfallet reglera skulden om 200 000 kr i ett skuldebrev eller genom ett pantbrev. Jag skulle dock rekommendera att ni i ett sådant läge upprättar ett skuldebrev; pantbrev är en vanlig säkerhet för kreditinstitut och inte alls lika vanlig mellan privatpersoner. Du bör också tänka på att du troligen är berättigad till mer pengar än bara den rena vinsten eftersom du troligen gått in med en del av kontantinsatsen, samt att ni gemensamt betalat av en del av lånet. Det är alltså inte bara den rena vinsten som aktualiserar ett värde. Det kan även vara så att det uppstår kostnader i form av framtida mäklararvode och beskattning som ni måste ta hänsyn till i beräkningen. Jag rekommenderar dig därför starkt att vända dig till en jurist som kan hjälpa dig fram till den bästa lösningen i just din situation. Önskar du boka tid med en av våra duktiga jurister på Familjens Jurist så kan du göra det HÄR.

Om banken har godkänt att din exsambo ensam övertar betalningsansvaret och du enbart önskar upprätta ett skuldebrev med ett koncist innehåll kan du istället använda dig av vår digitala tjänst som du hittar HÄR. Genom tjänsten får du hjälp att upprätta ett formriktigt skuldebrev till fast pris.

Jag hoppas du fick svar på din fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.