Hej! Jag vill köpa ut min exsambo ur vårat hus som vi köpte tillsammans och äger 50% var. Vi separerade för 1,5 år sedan men han lät mig bo kvar eftersom jag studerade och hade svårt att kunna köpa ut honom då. Nu är jag färdig med studierna och vill köpa ut honom. Vad jag förstår kan vi inte göra en bodelning då det har gått för lång tid sen vi separerade? Han vill sälja huset för att få mer pengar då han tror att det kommer stiga med budgivning. Han menar att priset som mäklaren har värderat huset till inte är marknadsvärdet. Vad gäller? Under tiden som vi har varit separerade har jag betalat själv på bolånet. Mäklaren har värderat till 1 250 000 och vi köpte det för 1 050 000.
Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om bodelning mellan sambor samt om samägande. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i sambolagen (SamboL) samt i lagen om samäganderätt (SamägL). Därefter kommer jag att förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.
Tidsfrist för bodelning mellan sambor
Ett samboförhållande upphör när exempelvis samborna flyttar isär (2 § SamboL). Bodelning ska vid samboförhållandets upphörande genomföras på begäran av en av samborna. En begäran om bodelning ska framföras senast ett år efter att samboförhållandet upphörde (8 § SamboL). Om en sambo inte begär bodelning inom tidsfristen blir således följden att sambon förlorar sin rätt till bodelning. Denna kan således inte längre ensidigt få igenom en bodelning. Dock tycks det inte föreligga några hinder mot att bodelning genomförs efter tidsfristen om samborna är överens om detta. Med andra ord kan en sambo avstå från att göra gällande att tidsfristen har gått ut (se exempelvis NJA 2008 s. 49).
Försäljning av samägd egendom
När flera personer gemensamt äger egendom kan det föreligga samäganderätt. Delägarna har varsin lott i egendomen (1 § SamägL). Lagen omfattar exempelvis fastigheter men har i praxis även ansetts vara tillämplig på bostadsrätter i stora delar.
Varje delägare är fri att förfoga över sin andel av egendomen. Således kan exempelvis en delägare sälja sin andel av en samägd fastighet. Vid förfoganden av den samägda egendomen i dess helhet krävs det däremot samtycke från samtliga delägare (2 § SamägL).
Om en delägare vill få till en försäljning kan denne ansöka hos domstol om att den samägda egendomen ska säljas på offentlig auktion. Det finns dock vissa undantag till detta, exempelvis om delägarna har slutit ett avtal som förhindrar en sådan försäljning eller om det föreligger synnerliga skäl för anstånd med försäljningen (6 § SamägL).
Din situation
En bodelning mellan sambor sker efter att en begäran om bodelning framställts av en eller båda samborna. Tidsfristen för en sådan begäran är 1 år från att samboförhållandet upplöstes. Efter detta kan inte ena sambon begära att en bodelning kan genomföras. Således kan du inte framtvinga en bodelning om det har gått mer än 1 år. Om du och din före detta sambo är överens om att bortse från tidsfristen bör det dock vara möjligt att genomföra en bodelning ändå.
Enligt SamägL har du rätt att förfoga över din andel av huset, du kan således sälja din andel. Däremot finns det ingen lagregel som ger dig möjligheten att kräva att din före detta sambo ska sälja sin andel av huset till dig. Du skulle kunna gå med på en försäljning och sedan köpa huset alternativt begära om en försäljning på offentlig auktion.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om du fortfarande har möjlighet att begära en bodelning samt om du måste gå med på att hela huset säljs. Den ensidiga rätten att begära om bodelning försvinner efter ett år från samboförhållandets upplösning. Däremot kan samborna komma överens om att bodela trots att tidsfristen överskridits. Det finns inget lagstöd för att begära att din sambo ska bli utköpt av dig. Ni kan kvarstå som samägare eller så kan du sälja din andel. Andra alternativ är att du begär en försäljning på offentlig auktion eller går med på en försäljning och du köper tillbaka huset.
Om du vill få mer ingående rådgivning rekommenderar jag att du pratar med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Du kan också själv upprätta dina juridiska dokument både snabbare och billigare i Familjens Jurists onlinetjänst. Exempelvis går det att upprätta bodelningsavtal.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.