Min ex make säger att han vill inte ha mer ur boet men vägrar skriva ett papper på att bodelningen är klar. Vad gör jag? Kan han komma å kräva nåt om jag avlider t.ex.?
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller vid bodelning mellan makar och hur du kan gå vidare i din situation.
Hur görs en bodelning mellan makar?
Bodelning ska ske när ett äktenskap upplöses (9 kap. 1 § äktenskapsbalken). Ett äktenskap upplöses vid skilsmässa eller om en av makarna avlider. Första steget vid en bodelning är att ta upp varje makes giftorättsgods. (10 kap. 1 § äktenskapsbalken) Giftorättsgods är all egendom som inte är enskild egendom. (7 kap. 1 § äktenskapsbalken) Från giftorättsgodset ska makarnas skulder dras av. (11 kap. 2 § äktenskapsbalken) Man får då fram hur mycket varje makes tillgångar är värda. Efter det slår man samman makarnas giftorättsgods och delar det på hälften, för att få fram vad varje make är berättigad till. (11 kap. 3 § äktenskapsbalken) Hur man därefter fördelar den faktiska egendomen kallas för lottläggning. (11 kap. 7 § äktenskapsbalken) Är makarna överens kan de vid lottläggningen fördela egendomen som de önskar. Får den ena maken egendom för ett högre värde behöver den kompensera den andra maken. Ett bodelningsavtal fungerar som ett kvitto på vad man kommit överens om vid bodelningen.
Hjälp med bodelning av en bodelningsförrätare
Eftersom en bodelning ska ske när ett äktenskap upplöses kan den ena parten inte vägra att göra klart bodelningen. Vill en part inte samarbeta kan man vända sig till tingsrätten och begära en bodelningsförättare. Om bodelningsförättaren inte kan få till en frivillig bodelning kan hen göra en tvångsdelning.
Arv enligt lagen
Barn har rätt till arvet efter sin förälder. (2 kap. 1 § ärvdabalken). Om det inte finns några barn till den avlidne ska dennes föräldrar ta hälften var av arvet. (2 kap. 2 § första stycket ärvdabalken) Är även föräldrarna till den avlidne döda ska istället syskonen till den avlidne dela jämnt på arvet. Om en arvinge har avlidit innan arvet fördelas ska dess barn eller barnbarn träda i dess ställe. (2 kap. 2 § andra stycket ärvdabalken) Halvsyskon har rätt att ärva, men de får den lott som skulle ha tillkommit deras biologiska förälder. (2 kap. 2 § tredje stycket ärvdabalken)
Sammanfattning och rekommendation
För att undvika framtida konflikter är det bra att upprätta ett bodelningsavtal som båda parter skriver under. Det billigaste och enklaste är om ni kan komma överens själva, men ibland är det svårt. Behöver ni hjälp att bli klara med bodelningen rekommenderar jag er att boka tid med en av Familjens Jurists kunniga jurister. När skilsmässan är klar kan din ex-make inte begära något av din kvarlåtenskap om du avlider.
Jag hoppas att du fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.