Hej! Min son ska skilja sig och skilsmässan går igenom om 1 månad och dom är överens om att sälja sin bostadsrätt. Men hans fru (ex)vägrar sälja nu för hon har inget jobb och inga pengar att köpa ny bostad för (vinsten från försäljningen kommer inte räcka) . Det innebär att sonen just nu betalar för allt och hon är inte speciellt framåt i sitt sökande efter jobb eller ny bostad. Om sonen väljer att flytta innan försäljningen , behöver han betala för mer än halva månadskostnaden + räntan? Hur länge kan hon dra ut på försäljningen när dom är överens om att sälja, men ej skrivit bodelningsavtal ännu. Är han skyldig att betala för hennes uppehälle?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga juristen med dina funderingar. Jag kommer i det följande att redogöra för relevanta lagregler och ge förslag på hur man kan gå vidare i situationen. Eftersom du nämner att skilsmässan går igenom om en månad antar jag att det är den tid som återstår av betänketiden. Under betänketiden anses makarna fortfarande vara gifta. Äktenskapsbalkens (ÄktB) regler är tillämpliga.
Underhållsskyldighet
I 6 kap. ÄktB finns regler om underhållsskyldighet. Makarna ska, var och en efter sin förmåga, bidra till det underhåll som behövs för att deras gemensamma och personliga behov ska tillgodoses (1 §). Om det som den ena maken ska bidra med inte räcker till för den makens personliga behov eller för de betalningar som den maken annars ombesörjer för familjens underhåll, ska den andra maken skjuta till de pengar som behövs (2 §). Tanken med underhållsskyldigheten är att makarna bör leva på samma ekonomiska standard. Förmågan att bidra till denna ekonomiska standard bestäms i första hand av förvärvsinkomster (d.v.s. lön) men även andra inkomster eller kapitaltillgångar. Till underhållet hör sådant som krävs för makarnas gemensamma behov, ex utgifter för mat, bostad och andra vanliga levnadskostnader. Denna skyldighet kvarstår under betänketiden och den ekonomiska standarden ska upprätthållas.
Efter äktenskapsskillnad svarar varje make för sin försörjning. Om den ena maken behöver bidrag till sitt underhåll under en övergångstid, har den maken rätt att få underhållsbidrag av den andra maken efter vad som är skäligt med hänsyn till denna makes förmåga och övriga omständigheter. Har den ena maken svårigheter att försörja sig själv sedan ett långvarigt äktenskap har upplösts eller finns det andra synnerliga skäl, har den maken rätt till underhållsbidrag av den andra maken för längre tid än som anges i andra stycket. (7 §) Underhållsbidraget syftar inte till att upprätthålla samma ekonomiska standard som under äktenskapet.
Sälja gemensam bostad
Enligt 7 kap. 5 § 1 st. 2 p. ÄktB får en make inte utan den andre makens samtycke sälja den gemensamma bostaden. Saknas samtycke som krävs för en åtgärd enligt 5 §, får domstolen tillåta åtgärden på ansökan av den som vill företa den. Domstolen väger då argumenten parterna har för att företa åtgärder respektive vägra samtycke. Skäl som vilja att hålla hemmet intakt samt ekonomiska hänsyn beaktas.
Om makar äger en bostadsrätt tillsammans är dessutom samäganderättslagen tillämplig, om inte annat har avtalats. I 6 § stadgas att det är möjligt att ansöka hos tingsrätten för att få sälja bostaden på en tvångsauktion, om inte samtycke kan inhämtas från den andra parten. Finns synnerliga skäl emot, exempelvis på stor ekonomisk förlust, ska dock rätten inte meddela förordnande om utbjudande.
I ett rättsfall uttalade Högsta domstolen (HD) att när det gäller tvångsförsäljning av en samägd bostad i samband med bodelning för äktenskapsskillnad måste, utöver reglerna i samäganderättslagen, regeln om lottläggning i 11 kap. 8 § ÄktB beaktas, d.v.s. vem som ska ha rätt till vad i en skilsmässa. I det fallet ansågs synnerliga skäl (jfr. 6 § samäganderättslagen) föreligga varför en tvångsförsäljning inte blev aktuell. HD angav att tvistefrågor av denna typ i allmänhet utreds och löses enklare inom ramen för ett bodelningsförfarande.
Om makar inte kan enas om en bodelning erbjuder 17 kap. 1 § ÄktB en möjlighet att via ansökan till domstolen förordnas en bodelningsförrättare. Ansökan om förordnande av bodelningsförrättare ska, om mål om äktenskapsskillnad pågår, göras i målet. I annat fall ska ansökan ges in till en tingsrätt som är behörig att pröva tvister om bodelning mellan makarna. (17 kap. 2 § ÄktB)
Rekommendation
Din son är skyldig att betala underhåll till makan fram till dess att skilsmässan går igenom. Därefter kan han eventuellt också vara skyldig att betala för underhåll, men det är ytterst en fråga för tingsrätten att avgöra. Möjligheterna att tvinga fram en försäljning i din sons fall verkar små och komplicerade, men det är också upp till tingsrätten att ta beslut om vid en ansökan. Makans samtycke krävs för att sälja bostadsrätten. Det bästa vore om de gemensamt kan komma fram till en lösning, eller ansöka om en bodelningsförrättare hos tingsrätten för att få hjälp med att komma överens om bodelningen. Observera även att om din son och makan har barn kan andra regler komma att spela in.
Ytterligare rådgivning kan ges genom att boka tid med en jurist hos Familjens jurist. De är duktiga på allt som har med äktenskap och skilsmässa att göra. De erbjuder också möjligheten att upprätta bodelningsavtal online till fast pris.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.