Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Uppsägningtid om sambo står kvar på hyreskontraktet

Jag och min sambo ska separera. Vi står båda på hyreskontraktet. Han väljer att bo kvar och jag har mitt namn kvar på kontraktet så att han kan behålla lägenheten. Han vill kräva mig på tre månaders hyra för uppsägningstid fast han ska bo kvar. Måste jag betala honom även om jag flyttar ut efter två månader efter vi gjort slut?

Rådgivarens svar

2021-06-30

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen!

Frågan aktualiserar bestämmelser som finns i både Sambolagen (SamboL) och 12 kap. jordabalken (JB). Jag kommer därför att redogöra för vad lagen säger om upphörande av samboskap i förhållande till hyresrätt och uppsägningstid. Efter det kommer jag att ge en rekommendation utifrån din fråga.

Samboförhållandets upphörande

Enligt 2 § SamboL upphör ett samboförhållande då samborna flyttar isär. Bodelning av samboegendom kan ske om någon av samborna begär det. Detta ska begäras inom ett år efter samboförhållandets upphörande, enligt 8 § SamboL. Det följer av 3 § SamboL att sambors gemensamma bostad utgör samboegendom om den har införskaffats för gemensam användning. En hyresrätt som någon eller båda samborna innehar utgör gemensam bostad och därmed även samboegendom, enligt 7 § SamboL.

Det finns vissa regler i SamboL som begränsar vad en sambo får göra med den gemensamma bostaden när den utgör samboegendom. Enligt 23 § SamboL krävs den andra sambons samtycke för att säga upp en hyresrätt som utgör gemensam bostad.

Säga upp del av hyreskontrakt

Om båda sambor har stått på hyreskontraktet till bostaden och den ena flyttar ut, ska den som flyttar säga upp sin del av kontraktet. Sambon som önskar bo kvar har rätt att bo kvar i hyresrätten om hyresvärden skäligen kan nöja sig med denne som hyresgäst, enligt 12 kap. 47 § JB. Begreppet ”skäligen nöja sig” betyder att hyresvärden beaktar om den kvarvarande sambon kan betala hyran och är skötsam.

Om hyresvärden godkännerden kvarvarande sambon som ensam hyresgäst innebär det att det gemensamma hyreskontraktet sägs upp och ett nytt tecknas med den kvarvarande hyresgästen. Den sambon som säger upp sin del av hyreskontraktet behöver därför beakta uppsägningstiden enligt avtalet. Denne är även skyldig att betala hyra under uppsägningstiden och att fullfölja sin vårdplikt.

Uppsägningstid

Uppsägningstid för hyresrätt regleras i 12 kap. 3-4 §§ JB. Uppsägningstid gäller mellan hyresvärden och hyresgästen och avser skydda framför allt hyresgästen från att bli tvungen att flytta från lägenheten med kort varsel. Under uppsägningstiden är hyresgästen skyldig att fullgöra sina förpliktelser enligt hyresavtalet, såsom att betala hyra och vårda lägenheten.

Vid hyra av hyresrätt beror uppsägningstiden på hur lång hyrestiden är och om hyresavtalet är slutet på bestämd eller obestämd tid. Om hyreskontraktet är slutet på obestämd tid får uppsägningstiden som kortast vara 3 månader, men parterna kan avtala om längre uppsägningstid. Vid uppsägning av ett hyresavtal på bestämd tid sätter lagen vissa krav på hur lång uppsägningstiden kortast får vara:

  • Är hyrestiden max två veckor är uppsägningstiden en dag.
  • Är hyrestiden mellan två veckor och tre månader är uppsägningstiden en vecka.
  • Är hyrestiden längre än tre månader så är uppsägningstiden tre månader.

En hyresgäst får däremot alltid säga upp ett hyresavtal med tre månaders uppsägningstid, alltså oavsett vilken hyrestid eller uppsägningstid som avtalats, vilket följer av 12 kap. 5 § JB

Rekommendation

Om du väljer att stå kvar på ert befintliga hyreskontrakt kommer kontraktet att löpa vidare, dvs. det kommer inte att sägas upp av vare sig dig eller din f.d sambo. Eftersom kontraktet inte sägs upp så blir inte uppsägningstid enligt 12 kap. JB aktuell. Även om du flyttar från lägenheten blir uppsägningstid inte aktuell i förhållande till din f.d sambo, eftersom ni båda ses som hyresgäster fortfarande.

Om du står kvar på hyreskontraktet är du fortfarande hyresgäst och ska fullfölja dina skyldigheter enligt kontraktet, såsom att betala hyra och vårda lägenheten. Det kan vara bra att veta att hyresvärdar ofta ställer krav på att hyresgästen ska ha behov av lägenheten och att det kan vara skäl för uppsägning om hyresgästen inte är bosatt där. Som alternativ kan du alltså säga upp din del av hyreskontraktet. I så fall så kommer hyresvärden göra en prövning om din f.d sambo kan godkännas såsom ensam hyresgäst. Om hyresvärden skäligen kan nöja sig med hen som hyresgäst, tecknas ett nytt hyreskontrakt mellan de nya parterna. Eftersom ert gemensamma hyreskontrakt i så fall sägs upp behöver du beakta uppsägningstiden och betala hyra under tiden.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Om du vill ha mer vägledning i ärendet är du alltid varmt välkommen att kontakta Familjens Jurist. Väljer du att inleda ett bodelningsförfarande efter samboförhållandet kan du läsa mer här, eller kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.