Hej.
Jag funderar på att lämna min man och vi är inte gifta men har samboavtal.
När vi flyttade ihop så slog vi ihop våra konto till ett. Vi har ett gemensamt spar och buffertkonto och då undrar jag om jag har rätt att få ut hälften av dessa pengar när vi går skilda vägar?!
Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! I mitt svar utgår jag från att ni i ert samboavtal inte har föreksrivit något om pengarna på bankkontot. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.
Bodelning:
När ett äktenskap tar slut görs en bodelning, men när ett samboförhållande upphör måste en av samborna begära bodelning för att det ska ske. En begäran om bodelning ska göras inom ett år från att samboförhållandet upphörde annars preskriberas det enligt 8 § 2 st. sambolagen (SamboL). Något formkrav för begäran finns inte men krav uppställs på att begäran måste vara tydlig. Det som blir föremål för bodelning är bohag och bostad som har förvärvats för gemensam användning i direkt anslutning till samboförhållandet enligt 3 § SamboL. Vid en bodelning ska samboegendomen fördelas lika mellan samborna. Bodelningen görs med utgångspunkt i hur egendomsförhållandena var vid brytdagen (den dag då samboförhållandet upphörde).
Vad avser pengar på bankkonto utgör dessa inte samboegendom vilket innebär att de inte tas med vid en eventuell bodelning. Föremål som inte är samboegendom delas upp enligt äganderätt vilket innebär att du och din sambo behåller den delen av pengarna som ni äger. Vid gemensamma bankkonton får detta oftast till följd att samborna delar lika på pengarna såvida inte annat visas.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om ytterligare funderingar uppkommer är du välkommen att återkomma till oss via kommentarsfältet.
Med vänlig hälsning,
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.