Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Vad är nackdelarna med att inte göra en bodelning vid skilsmässa?

Om jag skall skiljas, vi äger en bostadsrätt tillsammans, har en 13-åring tillsammans, vad är nackdelen med att inte göra en bodelning? Utan vi kommer överens om en deal emellan oss, min man har mer pengar och dyrare hobbyutrustningar osv.

Rådgivarens svar

2020-08-15

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse om vad som gäller i din situation.

Bodelning

Den rättsliga regleringen för bodelning hittas i äktenskapsbalken. När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas mellan makarna genom en bodelning (9 kap. 1§ äktenskapsbalken). En bodelning ska alltså förrättas när en lagakraftvunnen dom på äktenskapet föreligger. En bodelning behöver dock inte göras om makarna endast har enskild egendom och ingen av makarna begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken. I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå, en makes egendom är giftorättsgods i den mån egendomen inte är enskild egendom (10 kap. 1§ äktenskapsbalken, 7 kap. 1§ äktenskapsbalken). Bodelningen ska göras med utgångspunkt i det egendomsförhållande som var den dagen som talan om äktenskapsskillnad väcktes (9 kap. 2§ äktenskapsbalken). Detta är den så kallade brytpunkten.

En bodelning förrättas mellan makarna tillsammans (9 kap. 5§ äktenskapsbalken). Över bodelningen ska det upprättas en handling, ett så kallat bodelningsavtal, som ska skrivas under av båda makarna. Eftersom makar ska förrätta bodelningen tillsammans så kan ni själva bestämma vad som ska och inte ska ingå i bodelningen samt hur ni vill dela upp tillgångarna. En risk som finns om ni inte förrättar en bodelning är att en av makarna flera år senare kräver att det ska ske en bodelning. Det finns vissa fall då det måste skriva ett bodelningsavtal och det är exempelvis om ni äger en fastighet tillsammans. Bodelningsavtalet kan ni skriva tillsammans och undertecknas av er båda. Eftersom ni äger tillgångar tillsammans är det alltid rekommenderat att göra en bodelning och det är framkommer i lagen att en bodelning ska göras. Ni kan läsa mer om bodelning på Domstolsverkets hemsida.

Din situation

När makar ska skiljas är det säkrast att göra en bodelning. En bodelning görs för att fördela makarnas tillgångar i ett juridiskt dokument så att det senare inte blir problem om en av makarna exempelvis flera år senare ändrar sig och kräver att en bodelning ska ske. Makarna förrättar bodelningen tillsammans och kan själva bestämma vad som ska och inte ska ingå i bodelningen, ni kan också själva bestämma hur ni vill fördela tillgångarna i bodelningen. Samma deal som ni vill göra utan bodelning kan ni därför göra i en bodelning, skillnaden är att bodelningen är juridisk fastställd vilket er deal kanske inte blir. I och med att ni äger en bostadsrätt tillsammans kan ni behöva göra en bodelning för att förändra äganderätten i ett bodelningsavtal. Därför rekommenderar jag att ni gör en bodelning. Ni kan läsa mer om vad Familjens Jurist kan hjälpa er med när det kommer till bodelning här. Ni kan också använda Familjens Jurists onlinetjänst för att enkelt förrätta ett bodelningsavtal här eller förrätta ett bodelningsavtal med hjälp av en jurist hos Familjens Jurist här.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.