Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Vad gäller med egendom som förvärvas efter ansökan om skilsmässa?

Hej!
Jag och min partner ansökte om skilsmässa i april och är inte skilda än med tanke på att vi har ett barn ihop och 6 månader inte passerat än. Vi har inget äktenskapsförord. Vi har precis sålt vårat gemensamma hus. Jag har hittat en lägenhet som jag nu vill köpa och stå som ensam ägare på. Är det något jag bör tänka på då?

Rådgivarens svar

2020-09-20

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Nedan redogör jag för vad som gäller.

Bodelning och den kritiska tidpunkten

Regler om skilsmässa och bodelning återfinns i äktenskapsbalken (ÄktB). Om makarna är ense om att äktenskapet ska upplösas, har de rätt till skilsmässa. Denna ska föregås av betänketid om båda makarna begär det eller någon av dem varaktig bor tillsammans med eget barn under 16 år som står under den makens vårdnad (ÄktB 5 kap. 1 §). När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning. Bodelning behövs dock inte om makarna endast har enskild egendom och ingen av dem begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken (ÄktB 9 kap. 1 §). Bodelning ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om skilsmässa väcktes (ÄktB 9 kap. 2 §). Detta benämns som den kritiska tidpunkten. I bodelningen ska giftorättsgods ingå (ÄktB 10 kap. 1 §). Giftorättsgods är all egendom som inte är enskild egendom. Varje make är skyldig att tills bodelningen förrättas redovisa för sin egendom och för sådan egendom som maken har haft hand om men som tillhör den andra maken (ÄktB 9 kap. 3 §). Makar har alltså redovisningsplikt gentemot varandra.

När ett äktenskap upplöses ska en bodelning göras för att fördela makarnas egendom. Utgångspunkten för bodelningen blir egendomsförhållandena dagen då ansökan om skilsmässa gjordes (den kritiska tidpunkten). Detta innebär alltså att egendom som fanns vid det tillfället ska ingå i bodelningen. Däremot ska inte egendom som tillkommer efter ansökan om skilsmässa ingå i bodelningen. Lägenheten som du vill köpa kommer alltså inte vara en del av bodelningen. Om du dock använt dig av medel som skulle ingått i bodelningen (alltså giftorättsgodset) för att förvärva ny egendom så kommer en redovisningsfordran uppstå. Detta innebär att du kommer behöva ta upp redovisningsfordran vid bodelningen. Din del kommer alltså att bli mindre vid bodelningen.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det alltså möjligt för dig att köpa en ny lägenhet. Eftersom ni redan ansökt om skilsmässa, kommer detta utgöra den kritiska tidpunkten för bodelningen. Egendom innan tidpunkten kommer att tas med när ni fördelar giftorättsgodset. Egendom som tillkommer efter ansökan kommer däremot inte att ingå i bodelningen. Du bör dock vara medveten om att en redovisningsfordran kommer att uppstå om du använder dig av medel som skulle ingått i bodelningen. Din del i bodelningen kommer alltså att bli mindre till följd av redovisningsfordran.

Hoppas du fått svar på din fråga! Har du fler funderingar kring bodelning och skilsmässa så kan du vända dig till Familjens jurist för mer hjälp.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.