Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Vad gäller sambors samägda jordbruksfastighet vid en separation?

Min sambo och jag har ägt en jordbruksfastighet tillsammans sedan 2009. Han har sagt flera gånger att om vi separerar får jag inte en krona. Hur kan jag kolla vad som gäller? Lika hur går man tillväga vid en separation?

Rådgivarens svar

2023-03-28

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! 

Din fråga handlar om sambors samägande av en jordbruksfastighet. Jag kommer därför gå igenom de regler som blir aktuella i sambolagen (SamboL), samäganderättslagen och lagen om förvaltning av vissa samägda jordbruksfastigheter. Därefter förklarar jag vad som gäller i din situation och avslutar med en rekommendation.

Sambolagen 

När ett samboförhållande upphör har vardera sambo rätt att begära bodelning (8 § 1 st. SamboL). Vid bodelningen fördelas all s.k.samboegendom mellan samborna, vilken består av bostad och bohag som köpts för gemensam användning (3 § SamboL). Till sambors gemensamma bostad och bohag räknas inte egendom som huvudsakligen används för fritidsändamål (7 § SamboL). Begäran om bodelning måste framställas senast ett år efter upphörandet av samboförhållandet (8 § 2 st. SamboL). 

Genom en bodelning är syftet att samboegendomen delas lika mellan samborna. Först sker en andelsberäkning, det vill säga hur mycket i värde av egendomen som vardera sambon ska tilldelas (12 och 14 §§ SamboL). Vid andelsberäkningen görs även avdrag för sambornas skulder (13 § SamboL). Av det sammanlagda värdet av samboegendomen görs därefter en hälftendelning mellan samborna (14 § SamboL). 

Samäganderättslagen & lagen om förvaltning av vissa samägda jordbruksfastigheter

Samäganderättslagen reglerar situationer där två personer eller fler äger en egendom gemensamt. Utgångspunkten enligt samäganderättslagen är att varje delägare äger lika stor andel av egendomen (1 § samäganderättslagen). Lagen är dispositiv vilket innebär att den kan avtalas bort av delägarna till egendomen. Om inte delägarna avtalat hur egendomen ska fördelas, gäller samäganderättslagens bestämmelser.

För fast egendom som är taxerad som jordbruksenhet och som ägs av minst tre personer gäller däremot inte 2-6 §§ i samäganderättslagen (1 § lagen om förvaltning av vissa samägda jordbruksfastigheter). I sådant fall gäller lagen om förvaltning av vissa samägda jordbruksfastigheter som kompletterar samäganderättslagen, den är dock inte dispositiv. 

Din situation

Du och din sambo äger gemensamt en jordbruksfastighet. Din sambo har dock sagt till dig att du inte kommer något av den vid en eventuell separation. Jag kommer först förklara vad som gäller enligt familjerättsliga bestämmelser och därefter enligt förmögenhetsrättsliga bestämmelser. 

Vid en separation kan samboegendomen delas lika mellan samborna genom en bodelning (12-14 §§ SamboL). Bodelning mellan sambor sker inte automatiskt. Någon av eller båda samborna måste begära bodelning inom ettårsfristen enligt 8 § SamboL. En jordbruksfastighet utgör inte sambors gemensamma bostad eller bohag (jfr. 3 och 7 §§ SamboL). Jordbruksfastigheten kommer därför inte räknas med i en eventuell bodelning. Däremot kommer er gemensamma bostad och bohag ni köpt med syftet att använda gemensamt tas med i bodelningen. 

När två eller flera personer äger egendom tillsammans föreligger samäganderätt. I din situation är ni två som äger en jordbruksfastighet. Därmed blir samäganderättslagen tillämplig, inte lagen om förvaltning av vissa samägda jordbruksfastigheter (1 § lagen om förvaltning av vissa samägda jordbruksfastigheter). Om det står klart att du och din sambo är samägare till jordbruksfastigheten är nästa fråga hur era ägarandelar ska fastställas. När inte annat kan visas ska lotterna vara lika räknade (1 § samäganderättslagen). Andelarna antas alltså vara lika om inte ett annat förhållande kan visas genom exempelvis förordnande i gåva eller testamente. Detta gäller om du och din sambo inte avtalat om en annan fördelning genom ett samäganderättsavtal. 

Rekommendation 

Eftersom du och din sambo samäger jordbruksfastigheten är min rekommendation att skriva ett samäganderättsavtal. Genom ett samäganderättsavtal kan ni bestämma hur er jordbruksfastigheten ska hanteras och förvaltas. På detta vis kan ni även undvika framtida konflikter. En god idé är därför att kontakta en jurist, vilken kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter samt hjälpa er att skriva ett samäganderättsavtal. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

Jag hoppas att du känner att du fått svar på alla dina frågor. Lycka till! 

Fru Justicia
Studentrådgivare

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.