Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Vad gäller vid köp av aktier under betänketid efter brytdagen?

Hej! Jag är gift med ansökan om skilsmässa är inskickad. Utifrån att vi har yngre barn går den inte igenom förrän om några månader. Vi har gjort en bodelning med hjälp av jurist. Jag vill nu köpa in mig som delägare i ett aktiebolag. Om jag för det innan skilsmässan är klar behöver jag och min man skriva något ytterligare för att han inte ska kunna kräva mig på hälften vid skilsmässan?

Rådgivarens svar

2020-01-05

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Betänketid

Reglerna om betänketid vid skilsmässa finns i 5 kap. äktenskapsbalken (ÄktB). I fall båda makarna är överens har de rätt till skilsmässa. Betänketid gäller om båda makarna begär det, om bara en av makarna vill skiljas eller om någon av dem varaktigt bor tillsammans med eget barn under 16 år som står under den makens vårdnad, 5 kap. 1-2 §§ ÄktB. I dessa fall måste skilsmässan föregås av sex månaders betänketid. Syftet med betänketiden är att förhindra alltför snabba skilsmässor.

Betänketiden inleds när makarna gemensamt ansöker om skilsmässa eller när den ena makens yrkande om skilsmässa delges den andra maken. Har betänketiden löpt under minst sex månader, ska dom på skilsmässa meddelas om någon av makarna då framställer ett särskilt yrkande om det. Har ett sådant yrkande inte framställts inom ett år från betänketidens början, har frågan om skilsmässa fallit, 5 kap. 3 § ÄktB. Det betyder att när betänketiden har löpt ut måste någon av makarna ge in ett särskilt yrkande. Om ett sådant yrkande inte ges in inom ett år från betänketidens början, måste makarna ansöka om skilsmässa på nytt.

Bodelning

När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning, 9 kap. 1 § ÄktB. Bodelning ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om skilsmässa väcktes d.v.s. den dag då ansökan om skilsmässa kommit in till tingsrätten. Denna dag kallas för brytdagen och efter denna dag har det ingen betydelse om egendomsförhållandena ändras. Vid bodelning utgår man från egendomen som makarna hade på brytdagen, 9 kap. 2 § ÄktB.

Enligt dina uppgifter i frågan beskriver du att du vill köpa in dig som delägare i ett aktiebolag efter att ansökan om skilsmässa har skickats in. Då gör du ett köp efter brytdagen och din man kommer därför inte att ha rätt till hälftendelning av ditt köp.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har ytterligare funderingar, så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.