Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Vad gäller vid skilsmässa om en vill bo kvar i huset?

Vad gäller vid skilsmässa då den ena parten väljer att bo kvar i huset?

Rådgivarens svar

2023-01-19

Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. Svaret på din fråga återfinns i Äktenskapsbalken. 

Huset i en bodelning 

När det kommer till fördelning av en bostad vid en skilsmässa sker fördelningen i en bodelning. Utgångspunkten är att vi en skilsmässa ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom en bodelning, enligt 9 kap 1 § Äktenskapsbalken. När egendomen ska fördelas ska varje make i första hand få sin egendom på sin lott. Äger man hälften av huset har man alltså rätt till halva huset var i första hand. Dock är det inte alla separerade par som vill äga hälften var i en bostad utan oftast brukar man göra så att den maken som vill ha bostaden får den på sin lott och så köper hen ut den andra maken. 

Med att köpa ut maken menas att den maken som ej får huset får annan egendom som uppgår till samma summa, antingen om det finns tillräckligt i bodelningen eller så får den make som ville ha huset belåna huset mer för att få ut pengar att ge till den andra maken. 

För att en make ska kunna köpa ut den andra maken och ta över huset, och även huslånen, krävs att det är ekonomisk möjligt, det är alltså bäst att prata med banken där man har huslånen för att fråga hur det skulle fungera i just de makarnas situation. 

Skriva över hus och lån etc. 

Har man vidare bestämt hur man ska göra är det som krävs för att bli ensam ägare att man ansöker om lagfart hos lantmäteriet. Det kan man läsa mer om på lantmäteriets hemsida här. Och eventuella lån sköts av banken och det är alltså banken som kan svara på hur de lånen skrivs över. 

Din situation och rekommendation

Sammanfattningsvis kan sägas att om en av makarna vill bo kvar i huset efter en skilsmässa kan den maken få huset fördelad på sin lott i bodelningen. För att det ska bli en ekonomiskt jämn fördelning kan den maken då behöva ”köpa ut” den maken som inte får huset. Det kan ske genom att ge annan egendom i bodelningen till den andra parten eller eventuellt belåna huset mer för att ha råd med att köpa ut maken. Om det inte är ekonomiskt möjligt att göra på något av dessa sätt kan en försäljning av huset vara den bästa lösningen. 

Vill ni ha hjälp med att upprätta ett bodelningsavtal kan du själv upprätta dina juridiska dokument både snabbare och billigare i Familjens Jurists onlinetjänst. Klicka här Bodelning för att komma till onlinetjänsten!

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga eller mer hjälp med att upprätta ett bodelningsavtal behöver du prata med en jurist. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk. Familjens Jurist – Boka tid.

Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.