Hej Ex-frun har flyttat ut till nya partner och det medför att sonen inte vill besöka henne. Då har exet bestämt att hon inte vill bodela och vill inte lämna tillbaka nyckeln till "min" lägenhet. Har hon rätt till hälften av bostaden även om hon inte äger den? Jag står som ägare på den och har även lån med farsan. Hon har aldrig haft någon inkomst. Vet inte vad jag ska göra. Vill bara att hon lämnar tillbaka nycklarna skiljer sig och lämnar mig i fred.
Inledning
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om bodelning efter ett äktenskap har upplösts. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i äktenskapsbalken (ÄktB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Bodelning görs när äktenskapet upphör
När ett äktenskap upplöses ska en bodelning göras där makarnas egendomar delas upp mellan dem (9 kap. 1 § ÄktB). I bodelningen ingår endast makarnas giftorättsgods, och enskild egendom står alltså utanför bodelningen (10 kap. 1 § ÄktB). Som utgångspunkt är alla egendomar giftorättsgods. För att egendom ska vara enskild egendom måste den blivit enskild genom t.ex. äktenskapsförord eller genom villkor i testamente som säger att egendomen ska vara enskild (7 kap. 2 § ÄktB).
Ett egenskrivet avtal kan inte göra egendom enskild, utan det är bara på de sätt som står angivna i 7 kap. 2 § ÄktB som egendom kan bli enskild. Finns det ingenting som gör egendomen enskild utgör den således giftorättsgods och ska ingå i bodelningen.
Vem som är faktisk ägare har ingen betydelse i detta avseende, eftersom allt som en make tar med sig in i äktenskapet eller köper under äktenskapet utgör giftorättsgods om det inte föreskrivits att den ska vara enskild egendom.
Värdet av giftorättsgodset (med avdrag för skulder) delas lika så varje make får lika stor andel (11 kap. 3 § ÄktB). Observera att det är värdet som delas lika, inte egendomarna i sig. Utgångspunkten är att varje make ska få sina egendomar på sin lott, men går inte detta utan att ena parten får mindre än hälften, kan det bli aktuellt med försäljning av egendomar så värdet delas upp (11 kap. 7 § ÄktB).
En bodelning behöver inte göras om makarna endast har enskild egendom och ingen av dem begär att överta bostad eller bohag från den andra maken. Det finns ingen tidsgräns för hur långt efter en skilsmässa bodelningen behöver vara klar.
När en part vägrar göra en bodelning
Om ex-frun inte samarbetar till bodelningen kan du ansöka hos tingsrätten om att få en bodelningsförrättare (17:1 äktenskapsbalken). Bodelningsförrättarens uppgift är att försöka få till en bodelning på frivillig väg, men kan göra en tvångsbodelning om det inte går på frivillig väg.
Handräckning
Ett sätt att få tillbaka nycklar (eller annan egendom) från någon är att ansöka om s.k. vanlig handräckning hos Kronofogden. Genom ansökan kan du få fastslaget att exet är skyldig att lämna tillbaka nyckeln. Detta kan dock vara problematiskt om ni inte genomfört någon bodelning än eftersom hon genom bodelningen har rätt att behålla nyckeln då hon har rätt till halva värdet för lägenheten. Du kan läsa mer om vanlig handräckning här.
Din situation och rekommendation
Du skriver att din ex-fru inte vill genomföra en bodelning. Om du vill få henne att göra en bodelning kan du ansöka om en bodelningsförrättare vid tingsrätten som ser till att bodelningen blir gjord. Din ex-fru kommer då ha rätt till halva värdet på din lägenhet om den utgör giftorättsgods, även om hon inte står som ägare på den. För att få tillbaka nyckeln kan du ansöka om vanlig handräckning hos Kronofogden. Jag är dock osäker på om det kommer lyckas i och med att hon verkar ha rätt till lägenhetens värde genom bodelningen, men det kan vara värt ett försök. Observera att ansökningen kostar ca. 300 kr.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga rekommenderar jag att du pratar med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Jag hoppas du fått svar på dina frågor. Tveka inte att kontakta oss igen om du har fler frågor eller funderingar så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.