Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Vad gör man om en make vägrar att skriva på ansökan om skilsmässa och kan man låsa ut maken från den gemensamma lägenheten?

Vi ska skiljas och min man vägrar att skriva på. Han vägrar också att flytta och betala något för sitt boende. Vad blir konsekvensen om jag byter lås och alltså låser ut honom från lägenheten? Vi har ett äktenskapsförord och jag äger lägenheten.

Rådgivarens svar

2021-08-16

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Skilsmässa

Ett äktenskap upplöses genom skilsmässa. Ansökan om skilsmässa kan antingen ske gemensamt eller enskilt. Gemensam ansökan görs när makarna är överens och då ska båda makarna skriva under ansökan. Enskild ansökan görs däremot när bara den ena maken vill skilja sig och den maken kan själv skicka in ansökan om skilsmässa till domstolen. Vid enskild ansökan krävs inte båda makarnas underskrifter. Om en enskild ansökan görs löper en betänketid på minst 6 månader. Efter betänketiden måste någon av makarna framställa ett särskilt yrkande för att dom om skilsmässa ska meddelas. Ett sådant yrkande måste framställas inom 1 år från betänketidens början, 5 kap. 1 §, 5 kap. 2 § och 5 kap. 3 § äktenskapsbalken.

Låsa ut make från lägenheten

Av omständigheterna i frågan framgår det att du äger lägenheten. Lägenheten betraktas dock som er gemensamma lägenhet, eftersom den har varit avsedd som ert gemensamma hem och innehas huvudsakligen för detta ändamål, 7 kap. 4 § 3 p äktenskapsbalken. Om en make rubbar besittningen till den gemensamma bostaden, kan han eller hon göra sig skyldig till egenmäktigt förfarande, 8 kap. 8 § brottsbalken.

Kvarsittanderätt

Vid skilsmässa har en make/maka möjlighet att ansöka om kvarsittanderätt till den gemensamma bostaden fram till dess att bodelning har skett. Ansökan om kvarsittanderätt görs hos tingsrätten, 14 kap. 7 § äktenskapsbalken. Den som inte får kvarsittanderätten till den gemensamma bostaden måste genast flytta från bostaden.

Rekommendation

Jag rekommenderar att du gör en enskild ansökan om skilsmässa. Som nämndes tidigare räcker det med din underskrift för att skicka in ansökan till domstolen. Din make behöver alltså inte skriva på den enskilda ansökan om skilsmässa. Jag rekommenderar inte att försöka låsa ut din make från lägenheten. Om du hindrar tillträde till den gemensamma bostaden, kan du göra dig skyldig till egenmäktigt förfarande. Mitt råd är att du istället ansöker om kvarsittanderätt till den gemensamma bostaden. Om du får kvarsittanderätt, har du rätt att bo kvar i den gemensamma bostaden tills bodelning sker. I frågan nämns att ni har skrivit ett äktenskapsförord. I fall ni har avtalat om att lägenheten är din enskilda egendom, kommer den inte att ingå i bodelningen.

Om du behöver ytterligare rådgivning, är du välkommen att kontakta Familjens Jurist. Familjens Jurist har stor kunskap och erfarenhet inom familjerätt och kan hjälpa dig vidare. Mer information finner du på https://www.familjensjurist.se/vara-tjanster/bodelning/.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.