Hej! Är idag gift med helt gemensam ekonomi. Vi funderar på att fortsättningsvis ha delad ekonomi. Om vi i framtiden skulle skilja oss, och jag har ett eget sparande, vad händer då med dessa pengar, eller om jag skulle ha köpt exvis. en båt för mitt sparande? Kan man skriva ett äktenskapsförord som täcker ev. pengar eller ev. egendom som köpts för sparandet? Frågan uppkommer då jag, idag, inte vet hur mkt eller/hur lång tid sparandet kan ta!
Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.
Giftorättsgods och enskild egendom
Vid ingåendet av äktenskap omvandlas makarnas egendom till så kallat giftorättsgods. Att något räknas som giftorättsgods blir aktuellt först vid en bodelning, då allt giftorättsgods ska delas lika mellan makarna (mer om bodelning nedan). Motsatsen till giftorättsgods är enskild egendom. Det som räknas som enskild egendom ska, till skillnad från giftorättsgods, undantas från en bodelning. För att något ska kunna räknas som enskild egendom, krävs det att det framgår uttryckligen på något vis - vanligen genom ett testamente eller ett gåvobrev i samband med överlåtelsen av egendomen. Ett äktenskapsförord är också ett tillvägagångssätt för att omvandla något till enskild egendom (7 kap. 1-2 §§ äktenskapsbalken).
Bodelning vid skilsmässa
Vid en skilsmässa mellan makar ska en bodelning göras (9 kap. 1 § äktenskapsbalken). Vid en bodelning ska allt giftorättsgods delas lika mellan makarna (10 kap. 1 § och 11 kap. 3 § äktenskapsbalken). Allt som inte uttryckligen angivits som enskild egendom ska räknas som giftorättsgods och därmed delas lika.
Eget sparande vid skilsmässa
Det avgörande för om eget sparande ska ingå i bodelningen eller inte vid en skilsmässa, är således om pengarna ska räknas som giftorättsgods eller enskild egendom. Om du har placerat ditt sparade kapital på ett gemensamt bankkonto som du delar med din make/maka, kan det vara svårt att urskilja vilka pengar som räknas som giftorättsgods eller inte, särskilt om det har gjorts insättningar och uttag på det gemensamma kontot i efterhand. I sådana situationer riskerar det egna kapitalet att förlora sin karaktär som enskild, om det inte går att bevisa att en specifik summa pengar är enskilda medel. Det är därför fördelaktigt att placera eget kapital på ett enskilt konto som enkelt kan urskiljas från era gemensamma tillgångar. Det krävs även att kontot ska regleras som enskild egendom i ett äktenskapsförord för att det ska räknas som enskilt vid en bodelning. Samma förfarande gäller vid ditt exempel om inköp av båt för ditt sparade kapital, med andra ord ska båten regleras som enskild egendom i äktenskapsförordet för att värdet av båten inte ska delas lika mellan er vid en bodelning.
Äktenskapsförord reglerar om enskild egendom
Ett äktenskapsförord är ett slags avtal mellan makar om att viss egendom ska räknas som enskild och därav undantas från en bodelning. Ett äktenskapsförord måste vara skriftligt upprättat, daterat samt undertecknat av makarna för att erhålla juridisk giltighet. Äktenskapsförordet måste även registreras hos Skatteverket. Om registreringen inte sker så blir äktenskapsförordet verkningslöst (7 kap. 3 § äktenskapsbalken).
Familjens Jurist kan hjälpa er med äktenskapsförord
Det är alltid klokt anlita en erfaren jurist som kan hjälpa er att utforma äktenskapsförordet på bästa sätt för just er situation. Familjens Jurist hjälper er gärna med ett äktenskapsförord anpassat efter just era tillgångar och behov. Ni kan välja mellan att boka ett möte på något av våra kontor eller ha mötet med juristen via telefon. Om ni föredrar att upprätta äktenskapsförordet på egen hand, men med juridisk vägledning av oss, kan ni använda er av vår onlinetjänst Familjens Jurist Online. Läs mer här om äktenskapsförord hos Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.