Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Vad händer med hunden vid separation?

Hej! Jag och min sambo ska köpa en hund. Min fråga till er är: OM vi skulle separera, vems är då hunden? Vi är överens om att vi ska dela på vårdnaden ifall så blir fallet men vi vill båda vara på den säkra sidan att den andra inte kan ta över hela vårdnaden. Har det att göra med vem som står på köpesavtalet, vem som betalar mest eller det kvittar? Jag har för mig att det kvittar vem som betalar hunden osv, det är bådas hund vid separation oavsett. 

Rådgivarens svar

2019-05-26

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Den rättsliga regleringen som gäller när sambor separerar hittar du i sambolagen och i lagen om samägande finns regler som gäller när fler en en person äger ett föremål. Nedan kommer en redogörelse för din situation med svar på din fråga!  

Separation mellan sambor
När ett samboförhållande upphör ska, på någon av sambornas begäran, det som är er gemensamma samboegendomen fördelas genom bodelning. Samboegendomen är den bostad och det bohag som förvärvats för gemensam användning. Det som faller utanför vad som kan anses vara bostad eller bohag ska alltså inte ingå vid bodelning ingå. Med sambors gemensamma bohag avses exempelvis möbler, hushållsmaskiner och inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet.

Detta innebär att en hund inte omfattas av begreppet bohag och därför inte utgör samboegendom. Hunden ska därför inte ingå vid bodelningen. Det man istället gör när det kommer till husdjur är att se till själva ägandet, utifrån allmänna juridiska principer som gäller för lösa saker.

Samäganderätt
Huvudregeln är att den registrerade ägaren äger hunden. Det kan dock vara så att båda samborna kan ha samäganderätt till hunden. Samäganderätt kan uppstå om flera parter köper en egendom tillsammans och till exempel betalar hälften var. Om en person köper en hund i eget namn men för gemensamt bruk, att den andra sambon tillfört ekonomiskt tillskott som möjliggjort eller underlättat förvärvet och att den som står som ägare insett syftet bakom det ekonomiska tillskottet, så kan man anse att en avsikt finns att hunden ska vara er gemensamma. Detta kan också leda till att samäganderätt kan uppkomma, och det kallas då för “dold” samäganderätt.

Sammanfattning 
Svaret på din fråga blir alltså att det är den som står på kontraktet som formellt sett är ägare till hunden, men om båda betalar för den och det gemensamma syftet med köpet är att man ska dela på hunden så kan båda bli samägare till den. Då gäller reglerna i samägandelagen som bland annat säger att alla beslut som tas om hunden ska tas gemensamt. På det sättet kan inte en av er ta över all omvårdnad om hunden utan den andres godkännande. Om ni skulle separera så är det den som påstår att hundens samägs som har bevisbördan för detta, vilket innebär att det är den personen som får styrka att det är så inför domstol. 

Jag hoppas att detta besvarat dina frågor! Vill du komma i kontakt med en jurist kan du göra det genom att följa denna länk.


 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.