Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Vad händer med våra skulder vid en skilsmässa?

Jag och min fru har tillsammans och i samråd tagit lån på totalt 400 000kr. Då min fru hade flera anmärkningar hos Kronofogden tog vi lånen i mitt namn. Vi bor i en hyresrätt och äger inget av värde. Nu ska vi skiljas, vad händer med dom skulderna som jag tagit i mitt namn pga hennes situation med Kronofogden? Lånen är tagna efter vi gifte oss och pengarna har gått till gemensamma ändamål. Jag anser hon ska betala hälften av skulderna men vad gäller rent juridiskt?

Rådgivarens svar

2021-06-28

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Jag kommer nedan att redogöra för vad som gäller vid bodelning och skulder vid äktenskapsskillnad. 

Makars egendom

Regler om makars egendom finns i äktenskapsbalken. Varje make ansvarar för sina skulder och sin egendom (1 kap. 3 §). Egendom kan vara giftorättsgods eller enskild egendom. Allting som inte är enskild egendom är alltså giftorättsgods (7 kap. 1 §). Det är först vid en bodelning det spelar roll om egendom är giftorättsgods. Giftorättsgods ska som utgångspunkt delas lika mellan makarna vid en skilsmässa. Enskild egendom ska däremot inte ingå i bodelningen utan behålls av ägaren (10 kap. 1 §). Egendom kan bli enskild genom exempelvis arv, testamente eller äktenskapsförord (7 kap. 2-3 §§).   

Makars skulder

När makar skiljer sig ska det göras en bodelning (9 kap. 1 §). Vid en bodelning räknar man först ut makarnas andelar (giftorättsgods) i boet och avdrag görs för skulder. Har en make mer skulder än giftorättsgods så återstår inget till delning. Den ena makens tillgångar används inte för täckning av den andre makens skulder. Har en make skulder som hänförs till enskild egendom ska skulderna först räknas av mot den enskilda egendomen (11 kap. 2§). Det sammanlagda överskottet från giftorättsgodset, efter skuldtäckningen ska delas på två (11 kap. 3 §). 

Exempel:

Make A har 100 000 i giftorättsgods och 0 kr i skulder. Make B har 100 000 kr i giftorättsgods och 300 000 kr i skulder. A har därmed en andel på 100 000 kr och B har en andel på 0 kr. Resten av skulden står kvar på B, då makar inte tar över varandras skulder. A går därmed ur bodelningen med 50 000 kr och B får 50 000 kr av A.

Föravtal

Inför en bodelning kan makar välja att skriva ett föravtal. Det är ett avtal som beskriver hur man vill att bodelningen ska utföras. Exempelvis kan man avtala om hur egendom ska fördelas och hur skuldtäckning ska ske. Ett sådant avtal får endast skrivas inför en omedelbart förstående äktenskapsskillnad (9 kap. 13 §). Vilket innebär att avtalet får endast skrivas när ansökan om äktenskapsskillnad har skickats in, men innan dom i målet har vunnit laga kraft.

Din situation

Lånen står i ditt namn och det är du som ansvarig gentemot banken att de blir betalda. Då lånen är dina är det även på din andel skulden ska räknas av vid en bodelning. Du skrev att ni inte äger något av värde. Det kan dessvärre innebära att du står kvar med en skuld efter bodelningen om inte tillgångarna ger tillräckligt med täckning. 

Avslutande rekommendation

En möjlighet är att du och din fru skriver ett skuldebrev för att reglera skulden mellan er innan en bodelning. Ett skuldebrev är ett avtal där det framgår att din fru har en viss skuld till dig som ska betalas tillbaka. Det möjliggör att ni kan dela på skulden vid en bodelning. Dock ändrar det inte att du står som ansvarig för skulden mot banken, men du har ett så kallat regresskrav mot din fru. Ett annat alternativ är att skriva ett föravtal. Där kan ni själva bestämma hur ni önskar att utfallet ska bli ekonomiskt vid bodelningen. Skillnaden är att ett föravtal inte kommer reglera en framtida skuld mellan dig och din fru. Önskar du ytterligare vägledning kring bodelning och skuldebrev kan ni boka tid hos någon av våra duktiga jurister på Familjens Jurist. Det finns även möjlighet att upprätta skuldebrev- och bodelningsavtal via vår onlinetjänst på Familjens Jurist till fast pris. Du kan läsa mer om skuldebrev och bodelning här.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Tveka inte att höra av dig igen om det uppstår ytterligare frågor.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.