Hej, jag och mitt ex ska skilja oss, betänketiden går ut den 24/4 (6 månaders betänketid iom gemensamma barn). Tingsrätten har beslutat att hon får kvarsittanderätt. Jag står dock ensam på kontraktet och vi vet inte än ifall hyresvärden godkänner att hon tar över hyreskontraktet. Vi har genom familjerätten beslutat att jag ska ha dem varannan helg jämna veckor och då ska jag kunna vara med barnen i vår förra bostad då jag inte har möjlighet att skaffa eget boende för tillfället ("soff-surfar"). Men sedan ville mitt ex byta veckor strax efter att vi beslutat om vilka veckor jag skulle ha barnen, vilket jag inte vill gå med på då jag gjort planering utifrån det vi bestämde från början. Det ledde till att hon nekar mig tillträde till lägenheten, jag vill bara veta om hon kan göra det tills dess att hon tagit över kontraktet. Jag är fortfarande folkbokförd på adressen samt att alla mina tillhörigheter finns i lägenheten och vi har inte gjort någon bodelning än. Fråga nr 2 är, får hon sälja saker som vi köpt gemensamt utan att jag har gett OK på det? Hon har nämligen sålt min sons säng som vi köpt ihop, och det som oroar mig är att hon även sålt andra saker som jag inte känner till samt att det kanske säljs mer här framöver.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om rättigheter efter skilsmässa. Jag kommer därför att gå igenom relevanta familjerättsliga bestämmelser, förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.
Får den andra föräldern ändra dagar för umgänge?
Utgångspunkten vid gemensam vårdnad är att alla beslut kring vårdnaden och umgänget för barn ska tas gemensamt av båda vårdnadshavarna. Besluten ska alltid baseras på vad som är bäst för barnen och inte på vad som är bäst för föräldrarna. Barnens behov kan också förändras över tid. Det som är viktigt att påpeka är att besluten inte ska fattas av en person utan att man som frånskild förälder måste hitta en väg att samarbeta och kunna resonera med sin före detta partner.
Kan du nekas tillträde till lägenheten?
Reglerna om tillträdesrätt till en lägenhet baseras på brottsbalkens regler. Det vill säga att gränserna för vad som är okej när det gäller rätten att gå in i någon annans lägenhet sätts upp av reglerna som stadgar vilka tillfällen det inte är okej att gå in i någon annans lägenhet.
Den som utan lov tränger in eller stannar kvar i någon annans bostad kan dömas för hemfridsbrott till böter eller fängelse enligt 4 kap 6 § BrB. Detta gäller oberoende av vem som äger eller står på kontraktet till lägenheten.
Får man lov att sälja gemensamma saker före bodelningen?
Som ovan nämnts behöver du samtycke för att kunna gå in i lägenheten. Om en make inte ger tillbaka saker du ber om kan det dock vara brottsligt genom att det utgör ett egendomsbrott, 8 kap 8 § BrB. Det går dock inte att gå in och hämta sakerna utan samtycke, men du har möjlighet att kräva att du ska få dem utlämnade till dig.
Det finns också särskilda skyddsregler för att förhindra att en make gör sig av med egendom innan bodelning sker. Av 11 kap 4 § ÄktB framkommer att om ena maken utan den andra makens samtycke inom tre år före dess att talan om äktenskapsskillnad väcktes inte i obetydlig omfattning minskat gemensam egendom eller använt gemensam egendom för att öka värdet av sin egen egendom ska den andra makens andel vid bodelningen beräknas som om gåvans värde eller värdet av den använda egendomen hade ingått. Det innebär att den som gör sig av med saker före bodelningen kommer få mindre egendom i delningen, medan den som blivit av med egendom ska kompenseras för det.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation. Till att börja med kan det konstateras att du har lika stort inflytande över barnens umgänge och boende som barnens andra förälder. Eftersom ni har ett beslut från familjerätten ska detta följas. Om ena parten vill bryta det avtal som skapats via familjerätten får ni kontakta familjerätten för att få hjälp att upprätta ett nytt avtal alternativt föra nya diskussioner om hur ni ska kunna mötas i umgängesfrågan. Till dess ska familjerättens beslut följas.
Gällande tillgången till din lägenhet gäller att du dessvärre inte har rätt att gå in i lägenheten utan att din exfru samtyckt till det. Detta gäller även om du ska hämta dina saker. I förarbetena till lagen beskriver man att även då gifta har en gemensam bostad men ena maken har flyttat ut omfattas den kvarboende maken av hemfridsskydd. Det innebär att du sannolikt anses som utflyttad i och med att tingsrätten bedömt att din exfru ska ha kvarsittanderätt tills vidare.
Om din exfru säljer eller har sålt saker som inte varit hennes enskilda egendom ska du kompenseras för det i bodelningen. Även försäljningar eller andra transaktioner som har gjorts upp till tre år före ansökan om skilsmässa kan ingå! Den egendom som eventuellt förlorats ska alltså tas med i bodelningen och den som gjort sig av med sakerna kommer då få stå förlusten för detta.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var vad du har för rättigheter i och med din skilsmässa och min rekommendation till dig blir därför att i första hand ta stöd av familjerätten i alla frågor som du känner att du behöver. I andra hand kan det bli aktuellt att ta hjälp av en jurist. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.