Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Vad har man för rättigheter som sambo vid en separation?

Hej. Frågar åt min son.
Min son och han sambo ( de har två barn) skall dela sig, det finns inget skrivet vem som hade med sig si och så mycket pengar alltså inget samboavtal. Man har ett hus som ägs av båda två (lika delar lån).
Nu säger sambon att min son inget skall få utan han skall bara lämna huset för det har hon rätt till. Sambon har inget jobb och min son har betalt handpenning på huset samt betalt lånen. Vad har min son för rättigheter här?

Rådgivarens svar

2021-02-13

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.

För den aktuella frågan är sambolagen tillämplig.

Bodelning när samboförhållandet upphör

Under förutsättning att det inte har skrivits ett samboavtal ska reglerna i sambolagen gälla. Vid en separation ska bodelning göras om någon av parterna begär det. Man kan begära bodelning senast ett år efter att förhållandet upphör. Det som ska ingå i bodelningen är samboegendomen, vilket innefattar den gemensamma bostaden samt bohaget i bostaden, t.ex. möbler och liknande, 3- 7 §§. Andra saker som parterna äger ska inte ingå i bodelningen. Vad gäller samboegendomen spelar det ingen roll vem som har betalat för egendomen eller vem som står som ägare. Det som avgör vad som ska ingå i bodelningen är om bostaden och bohaget har införskaffats för gemensamt bruk. Om den ena parten har en bostad innan förhållandet och den andra parten sedan flyttar in där, har bostaden inte införskaffats för gemensamt bruk och ska då som huvudregel inte ingå i en bodelning. Detsamma gäller för annan egendom.

Din situation

Det är enbart bostaden och bohaget som ska delas upp mellan din son och hans sambo. Pengar är således inget som ska delas upp. Du skriver att din son och hans sambo äger huset tillsammans, med lika delar lån. Jag antar att huset därmed har införskattats för gemensamt bruk och det ska därför ingå i bodelningen. Sådant som de ägde innan förhållandet inleddes kommer inte att ingå i bodelningen. Som ovan beskrivits är det endast sådant man har köpt i syfte att det ska användas gemensamt som ska delas upp mellan parterna.

Din son och hans sambo ska alltså dela lika på huset och bohaget. Om de inte kan komma överens om hur fördelningen ska ske kan de anlita en bodelningsförrättare. De kan även kontakta en jurist som kan hjälpa dem i frågan. Om de behöver hjälp kan jag varmt rekommendera Familjens Jurist som är mycket kunniga på dessa frågor.

Hoppas att du fick svar på din fråga! Återkom gärna om du har fler frågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.